„Аз вярвам, че ще имаме същите или по-добри условия за цената на газа“. Това каза пред журналисти премиерът Кирил Петков след инспекция на газовата връзка с Гърция.

„Не трябва да сравняваме цените на „Газпром“ от стари периоди с цените, които ние ще имаме, а да сравняваме цените днес с тези цени, които ще получим и аз се надявам, че те ще бъдат по-добри“, заяви Петков.

По думите му трябва да се внимава с опорката, че с излизането на България от договора с „Газпром“, цените ще се качат.

„В момента договаряме различните източници, за да имаме възможност да покажем на българските потребители, че цените няма да им се увеличат в сравнение с тези, които щяха да са, ако днес бяхме в договор с „Газпром“. Искам много ясно пак да кажа, че това не е политически избор да не сме с „Газпром“. Единственото, което искаме, е да защитим интересите на държавата ни, подчерта премиерът.

Относно превалутирането на сумите за газ в рубли, Петков посочи, че за него това се нарича изнудване, рекет, извиване на ръце.

„Ако ние позволим това, могат да кажат, че цената ще се качи или няма да ви доставяме газ“, допълни той.

До края на юни строителството на газовата връзка трябва да бъде завършено

„До края на юни абсолютно цялото строителството на газовата връзка Гърция – България трябва да бъде завършено и от двете страни. Този газопровод заедно с проекта за втечнен газ край Александруполис ни дават възможност за пълна диверсификация“, допълни премиерът Кирил Петков.

Проектът ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. Очакванията са газопроводът да бъде въведен в търговска експлоатация за предстоящия отоплителен сезон.

„Хидравличните тестове на част от трасето са вече завършени, до този момент не сме имали дефекти и проблеми. Това означава, че качеството е добро“, добави още премиерът. Петков допълни, че строителството на подобен мащабен проект е трудно, но и за двете държави газовата връзка е огромен приоритет.

Министърът-председателят подчерта и усилията на правителството да осигури нови доставчици на природен газ във връзка с нарушаването на договора от страна на „Газпром“. „Вярвам, че ще договорим същите или по-добри условия за българските потребители“, заяви Петков. Предложението за превалутиране в рубли премиерът определи като „извиване на ръце“.

Газопроводът IGB e с обща дължина 182 км, повечето от които са на българска територия. Към този момент проектът е завършен на 92% като линейната част е изпълнена. Продължават дейностите по изграждане на наземните съоръжения – двете газоизмервателни станции при гр. Стара Загора и гр. Комотини. Станцията на българска територия е в много напреднал етап на изпълнение и предстои да бъде довършена и хидротествана в рамките на месец май

Министър-председателят беше и на започването на строителството на терминала за втечнен природен газ в Александруполис. С 20-процентен дял „Булгартрансгаз“ е сред акционерите в терминала, който се очаква да бъде завършен до края на 2023 година.

 Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук