Атанас Атанасов и Кирил Петков
Снимка: стопкадър NOVA

Да заповядат ГЕРБ и да се договорим как ще променим конституцията така, че главният прокурор и прокуратурата да бъдат ефективни. Тази покана отправи към тях съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов. Той и съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков бяха в студиото на Нова тв.

Двамата обясниха, че са заедно в студиото, защото ще бъдат рамо до рамо в 23-и МИР в София. Там Петков е водач, а Атанасов ще е втори. Няма да го делим на първи и втори, заедно сме, обясни лидерът на ДСБ.

„Късно снощи се реши – водач съм на листата в Кърджали, с удоволствие отивам там, трябва да водим и там битката“, заяви ген. Атанас Атанасов от „Демократична България“.

„В листата там ще има много силни кандидатури и от турската общност“, допълни съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„Имаме много силна гражданска квота. Мартин Димитров и Георги Ганев са на челни позиции“, допълни той. „Димитров ще е водач в Русе. Ганев е втори в Благоевград, където местният лидер на ДСБ дори се отказа и отстъпи в името на по-голямата кауза“, разчувства се Атанасов.

„Не сме 1+1, а сме 3+3. Към нас днес се присъединяват и две земеделски партии – БЗНС и Обединени земеделци. Над 100 граждански организации се присъединяват и подписаха нашата Книга на каузата. Става като едва лавина, където всички вече разбират, че няма спасител. Не сме в ролята на жертва, всичко зависи от нас“, обясни Кирил Петков.

„С нашата позитивна и ясна програма вярвам, че ще сме първа политическа сила. И второ – ще бъде много скъпо, ако някой не ни подкрепи“, допълни той.

„Имаме амбицията да убедим хората да ни подкрепят, за да променим нещата. Основното е битката с корупцията, която задушава институциите и органите не работят, хората го разбират и виждат, особено бизнесът, и разчитаме той да ни подкрепи“, допълни Атанас Атанасов.

„Вярвам и съм абсолютно сигурен, че ще бъдем първа политическа сила и ще имаме над 121 депутата. Имаме много изчистена и ясна програма и политики насочени към хората“,  каза Кирил Петков.

„Голяма част от социологическите проучвания са финансирани от Бойко Борисов. Кампанията сега започва и ние ще се опитаме да убедим хората, че искаме да водим страната напред. Разчитаме, че бизнесът ще застане на нашата страна, за да махне оковите си“, заяви ген. Атанасов.

Попитан, ако социолозите са прави и след изборите се окажем в ситуация на паритет, могат ли да си партнират с ГЕРБ, Петков заяви, че такава опасност няма.

„Ние ще сме първа политическа сила. Ясно е, че другите политически сили трябва да се реформират. Имаме ясни политики, ясни цели и ги слагаме в парламента. Който иска България да върви напред, да гласува“, каза той.

Двамата коментираха и разследването на европрокуратурата в няколко ТЕЦ-а у нас.

“ТЕЦ “Брикел” ни показа отново, че имаме голям проблем с правосъдната система. Не е нормално само да разчитаме на европрокуратурата за схемите в енергетиката и на американското правителство да ни показва, че 8 от най-корумпираните хора в Европа са у нас, а българската прокуратура само да стои там като мълчалив свидетел. Не може да разчитаме само на външните сили. Време е да сменим този модел”, категоричен бе Петков.

Приоритети на новата коалиция са Шенген, влизане в еврозоната и здравна реформа.

“С тази позитивна програма, вярвам, че ще сме първи. Ще бъде много скъпо за всеки, който не я подкрепи”, каза експремиерът.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук