Европарламент

Членовете на мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент организират изслушване за ситуацията в България на 27 януари в Брюксел, съобщи офисът на българския евродепутат Елена Йончева.

Поканени ще бъдат представители на коалиционното правителство, главния прокурор, както и други институции, които имат отношение към върховенството на правото в страната. Евродепутатите очакват новите управляващите да представят планове за реформа в съдебната система, за въвеждане на отчетност на главния прокурор, както и за законодателни промени, които да доведат до ефективна борба с корупцията.

На вниманието на Европейския парламент ще бъде поставен въпрос за медийната свобода и предотвратяването на т.нар. SLAPP дела срещу журналисти и граждански активисти. В България вече има няколко подобни обезпокоителни казуса.

Възможно е европейските депутати да настояват да получат допълнителна информация за разследванията на корупцията по високите етажи на властта – за снимките с кюлчетата злато и банкнотите евро от спалнята на премиера Бойко Борисов, за аудиозаписа, в който се отправят заплахи срещу бизнесмен и политически опонент, и др. Случаят „Барселонагейт“, например, не е приключен“, посочва Елена Йончева. Във влиятелната мониторингова група членуват 14 евродепутати, по двама от всяка политическа група.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук