Кирил Петков
На снимката: Кирил Петков

Когато числата говорят, опитите за политически внушения и манипулации изглеждат жалки и нелепи. Така коментира Кирил Петков поредната порция черен сценарий за бъдещето на България, с автор министърът на финансите Росица Велкова.

Вчера тя призовава за затягане на коланите заради състоянието на държавата. Новият бюджет трябвало да бъде разработен с дефицит от 3 процента. За да бъде постигнат, на 17 март ще бъде публикуван пакет от данъчни закони. В доклад на Министерството на финансите, според който България е заплашена от фалит и има сериозен проблем за поддържането на фискалната стабилност. Наред с това се твърди, че може да се стигне до свръхдефицит и взимане на заем от МВФ.

Ето какво написа Кирил Петков във фейсбук:

„Ако погледнем месечните отчети на основни показатели по държавния бюджет този януари спрямо същия период на миналата година, няма как да не забележим, че:

– приходите от ДДС са паднали с 100 млн. лв., въпреки че заради ръста на номиналния БВП, ДДС трябваше да се повиши с 300 млн.;

– приходите от мита и митнически такси са паднали с 22%;

– фискалният резерв обаче се е качил от 11 на 16.5 млрд. лв.

Неслучайно вчера БНБ ясно заяви, че изказването на г-жа Велкова е безотговорно и некомпетентно!

Защо е безотговорно? В момента фискалният резерв е един от най-големите за последните 30 години. Да плашиш със заеми от Международния валутен фонд и със смяна на курса лев-евро е безотговорност, която граничи с безумие. С толкова голям резерв валутният борд е по-стабилен от всякога.

Защо е некомпетентно? Очевидно е, че министерството на финансите не успява да събере ДДС и митнически постъпления и за да прикрие своята некадърност, ще кара ресторантьорите, превозвачите и другите министерства да покрият дупката.

По-интересният въпрос е: защо това се случва две седмици преди изборите? Кой и с каква цел накара г-жа Велкова да плаши хората преди изборите?

Неслучайно първият приоритет в управленската ни програма е приемането на България в Шенген и в Еврозоната. Когато това стане факт, никой български политик няма да може да си позволи безотговорно говорене и внушения, които поставят под риск валутния курс, банковата система, спестяванията на хората.

Българите ще водят нормален европейски живот, когато институциите и регулаторите ни заработят като европейските.

Заедно ще направим това!“

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук