Първият руски Су-27 атакува дрона с тонове керосин.

Военновъздушните сили на САЩ публикуваха видеозапис, запечатал последните моменти от конфликта между руските изтребители Су-27 и американския дрон MQ-9 „Рийпър“.

На записа отлично се вижда как двата руски изтребителя нарочно заливат с гориво безпилотната машина. На кадрите (заснети от самия дрон), се вижда и разклащане на камерата, вероятно от съприкосновението между двата изтребителя и „Рийпър“-а. Непосредствено след това безпилотникът пада. От записа става ясно и че дронът не носи оръжие и очевидно изпълнява разузнавателна задача, а не атака.

Специалистите допускат, че е възможно да не е имало пряк контакт между втория руски самолет и американския дрон, а повредата да е причинена от удара на голямата маса гориво и навлизането на керосин в двигателя на безпилотника.

От Военновъздушните сили на САЩ уточняват, че разсекретеният видеозапис е монтиран заради дължината на кадрите, но показаното е в хронологичен ред. Видеото опровергава твърдението на руснаците, че дронът е паднал сам, а не е атакуван от тях.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук