Премиерът Кирил Петков бе на разпит във Върховната касационна прокуратура. Държавното обвинение иска повече подробности за лицата, които премиерът е споменал по време на срещата си с главния прокурор Иван Гешев миналата седмица.

 „Моят екип събра публичната информация за хората, за които сме чували през последните десет години. Едни и същи има се въртят. Разбира се, някои теми са по-пресни“, каза той преди разпита.

По думите му е редно прокуратурата сама да може да направи „това домашно и сама да се самосезира по публични данни“.

„Съжалявам, че прокуратурата има нужда изпълнителната власт да носи допълнителна информация и иска доказателства, но аз съм тук, за да предам всичко, което е в моите ръце. Това е публична информация. Тези хора не са от днес и от вчера“, посочи той.

Петков обясни, че крайният списък, който е донесъл, включва 19 имена. Те са с 9 повече от тези, които прочете на пресконференцията в понеделник. Като ново име той спомена Младен Михалев – Маджо. Информацията, която премиерът носи на държавното обвинение, е изцяло публична.

„Тук съм да предам всичко, което е в моите ръце. Тези хора не са от днес или от вчера. В момента са 19 човека – крайният списък, който съм донесъл“, каза Петков.

Според Петков разпитът му е излишен пиар.

В петък Петков посочи имена и прякори на хора, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната, но срещу тях не са предприети действия за търсене на наказателна отговорност.

След разпита

Очаквам действия в рамките на закона, но с реални резултати. Това заяви министър-председателят Кирил Петков в началото на редовното заседание на Министерския съвет след като бе разпитан в прокуратурата.

„Нагледали сме се през всички тези години на общи коментари, на недовършени дела без осъдителни присъди, каза Петков. Очакваме резултати, очакваме справедливост, очакваме да няма човек над закона, независимо кой е той“, заяви премиерът.

В 15.00 ч. на разпит е призована и Лена Бориславова – началник на кабинетана Кирил Петков.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук