Кирил Петков
На снимката: Кирил Петков

В своя фейсбук профил съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков направи обобщение на свършеното досега от коалицията и посочи три варианта пред ГЕРБ-СДС. Ето целия текст:

Какво направи ПП-ДБ до момента:
Още първия ден ясно заявихме, че България има нужда от редовно правителство, но не можем да подкрепим първи мандат и смесен кабинет във втори мандат.
• С убеждението, че парламентът трябва да работи ефективно, предложихме ротационен принцип за председател на НС.
• Предложихме законодателна програма, която трябва да се приеме начело с механизма за контрол над главния прокурор и създаване на антикорупционната комисия, която ГЕРБ прие.
• Предложихме управленска програма за 18 месеца, която може да заведе България до Шенген и Еврозоната, и усвояването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.
• Предложихме кабинет начело с Академик Денков, български учен в топ 1% в целия свят, както и експерти като проф. Тагарев в отбраната.
Това направихме преди връчване на първия мандат, за да може ГЕРБ да направят лесен избор, който е добър за България.
Пред ГЕРБ сега има няколко възможности:
Вариант А: ГЕРБ могат да подкрепят това правителство и да контролират изпълнението на програмата му през парламента, и така да бъдат част от решението България да бъде една нормална европейска държава.
Вариант Б: ГЕРБ могат да се върнат назад в годините на задкулисието, да потърсят подкрепа от ДПС, БСП и ИТН, знаейки много добре, че трябва да се съобразяват със студения резерв на г-н Доган, да работят в тясно сътрудничество с г-н Пеевски, да обсъждат евроатлантическите си политики с БСП, а може би и с Възраждане. Това може да бъде наречено правителство на малцинството на ГЕРБ с ключовата подкрепа на ДПС и помощ от другите партии.
Вариант В: Да предпочетат избори – реално обаче това пак ги води до план Б с ДПС, просто преговорите ще се водят по тениски заради по-горещото време, защото разпределеното на силите ще е фундаментално същото. Тук просто президентът ще е имал още 3 месеца да управлява.
Ето защо ние от ПП-ДБ, избрахме стратегия на прозрачността – показахме си и законодатената програма, и управленската, и пълния състав на кабинета за да може ГЕРБ с първия мандат да имат избора да направят информирано решение за бъдещето на България.
А сега – сега е време за тяхната отговорност – решение, което или ще придвижи държава напред или ще се върнем в тъмните години на корупцията и евразийско управление.
Време е за това решение на първата политическа сила и дано европейското бъдеще на България надделее!

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук