На снимката: Кирил Петков

България подкрепя изцяло Украйна. Войната прави стабилността на Западните Балкани още по-значима, заяви в Брюксел премиерът Кирил Петков. Днес продължава участието на българския министър-председател в редовното заседание на Европейския съвет.

Кирил Петков съобщи, че е разговарял с президента на САЩ Джо Байдън.

Обсъдихме с Байдън как корупцията може да бъде инструмент за Путин в страните на Балканите. Оказва се, че не е само в България, това е инструмент, който Путин е използвал, за да реализира геополитическите си цели на Балканите, каза премиерът.

Акецнт на срещата ще бъде справяне с високите цени на електроенергията и елиминирането на руската газова зависимост.

Огромната ни цел е да се фокусираме върху цените на газа и горивата. Те директно влияят върху цените на тока, а от там до цената на хляба, олиото – всичко, заяви Кирил Петков.

Запитан за възможностите за втечнен газ, Петков каза, че гръцката връзка ще бъде свързана с Александруполис, откъдето ще може да купуваме и втечнен газ.

Благодаря на всички хора, които излязоха вчера на площада. По-силното съобщение от това, че правителството подкрепя Украйна, е че българският народ я подкрепя. Ние сме от групата на най-приятелските, най-подкрепящите държави.

По думите му ясната ни позиция за руския посланик и за изгонването на руските шпиони, показва на Зеленски, че България е в отбора на европейските държави, които заставят твърдо зад него.

Той акцентира и върху запазването на стабилността на Западните Балкани.

Още новини от Европа – четете тук

Очаквайте подробности

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук