Кирил Петков
На снимката: Кирил Петков.

Ще извикаме нашия посланик от Русия за консултации обратно в България. На дипломатически език това означава, че и другата страна трябва да направи същото. Това каза министър-председателят Кирил Петков пред български медии в Брюксел.

Коментарът на Петков е по повод позицията на руското посолство, че е „неприемливо е чиновници, независимо от ранга им, да критикуват посланик”.

В сряда премиерът заяви, че ще последва дипломатически отговор заради изказване на посланик Елеонора Митрофанова, която каза, че против антируската политика на правителството.

Оценявам реакцията на Митрофанова като недипломатическа, остра, груба. Затова ние ще извикаме нашия посланик от Русия обратно за консултации. Всички знаят какво означава това на дипломатически език. Обикновено, когато една държава извика обратно за консултации посланика си, би трябвало и другата държава да последва примера и да направи същото. Няма български гражданин, който да се радва, някой чужд дипломат да обижда българските граждани и българското правителство, заяви Петков.

Институциите работят

България се променя, институциите работят и всички, които са се облагодетелствали с корупция трябва много да се страхуват от нас. От миналата седмица сигналите, свързани с еврофондове, започнаха да валят, каза още Кирил Петков.

Той беше категоричен, че правителството осъжда поведението на руския посланик, а коалицията седят „здраво“.

Премиерът не пропусна и темата с досъдебното производство, образувано срещу Асен Василев. Според него прокуратурата има двоен аршин като съпостави бавната й реакция по разследването за твърденията на Васил Божков за рекет от Борисов, Горанов и Арнаудова.

Заради арестите той не изключи, че опозиционните партии ще поискат вот на недоверие. Според него причината е, че „всички хора, които са забогатявали с корупция, в момента много се страхуват“.

Петков допълни, че от арестите миналия четвъртък сигналите за корупционни схеми, които достигат до МВР, са се увеличили, като голяма част от тях са свързани със злоупотреби с евросредства.

Петков каза, че е провел разговор в ЕК във връзка с нередностите по европроекти в България. По думите му представители на Европейската комисия са благодарили за решителните действия на страната.

Премиерът съобщи, че утре евролидерите ще обсъждат българското предложение за общоевропейски договор за покупка на газ. По думите му това би намалило цената на газа, а в резултат и на много стоки.

 Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук