Президентът Румен Радев настоява при невъзможност за ускорени доставки на изтребителите, които очакваме от САЩ, България да търси самолети втора ръка на лизинг. Това стана ясно след срещата на върха на НАТО и след разговора на Радев с американския президент Джо Байдън. Русия отпада като опция за поддръжката на самолети, категорично, подчерта президентът.

На срещата беше обсъдена променената среда на сигурност и предизвикателствата пред стабилността и сигурността в Източна Европа, произтичащи от войната в Украйна.

„Поставих въпроса и пред американския президент Байдън, за да може да намерим решение. Ако не може да се ускори доставката на нашите нови изтребители, тогава да мислим за втора ръка Ф-16 на лизинг. Ако и това не става, трябва да търсим вариант за европейски изтребители на лизинг от нашите партньори. Италия и Франция са готови да дискутираме този въпрос“, съобщи още държавният глава.

Президентът заяви, че очаква сериозна ангажираност по този въпрос на Кирил Петков и на военния министър и бързо намиране на решение.

„Ще имаме боеготовна ескадрила с поръчаните от САЩ нови Ф-16 през 2030 година най-рано, а това означава, че имаме голяма празнота за запълване. Междувременно няма дългосрочен вариант за поддръжка на нашите МиГ-29 и трябва да се търсят опции с машини втора ръка, които да запазят бойните способности на българските ВВС.“, подчерта още той.

Радев съобщи още, че премиерите на Великобритания и Италия са предложили техни военни да се присъединят към многонационалната батальонна група на България.

„Знаете има вече рота от САЩ с бронирани машини. Борис Джонсън също предложи Великобритания да изпрати своя рота150 човека. Италианският премиер Марио Драги също заяви такава готовност“, подчерта държавният глава.

Президентът коментира също така, че сред най-обсъжданите теми на срещата са били плановете на много държави рязко да увеличат военните си бюджети на фона на войната в Украйна.

 

„В хода на военните действия множество страни взеха решение да си увеличат разходите, а това означава нови способности. Има държави, които отдавна са постигнали 2% от своя БВП за военни разходи. Те подчертаха, че отиват вече към 2,5%, някои отиват и на 3%. Чуха се и такива, които планират в близките години да достигнат 4% от своя БВП“, допълни Радев.

България е изложила пред НАТО своите виждания за необходимостта да се работи активно със съседните ни страни за изграждане с финансовите механизми на Алианса на системата от тръбопроводи за осигуряване на гориво, посочи още Румен Радев.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук