Йенс Столтенберг, НАТО
Йенс Столтенберг

Приключи извънредната среща на върха на НАТО. В изявление след нея страните членки още веднъж осъждат инвазията на Русия в Украйна и призовават за незабавно спиране на военните действия. В отговор на агресията НАТО ще разположи четири допълнителни многонационални бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия като част от плана за усилване на източния фланг.

Публикуваме пълния текст на обявеното в официалния уебсайт на Алианса изявление, обхващащо цялостния набор от мерки, приети на заседанието на страните-членки в присъствието на американския президент Джо Бaйдън.

Ние, държавните и правителствените ръководители на 30-те съюзници от НАТО, се срещнахме днес, за да разгледаме агресията на Русия срещу Украйна, която е най-сериозната заплаха за евроатлантическата сигурност от десетилетия насам. Войната на Русия срещу Украйна разруши мира в Европа и причинява огромно човешко страдание и разрушения.

Осъждаме по най-категоричен начин нахлуването на Русия в Украйна. Призоваваме президента Путин незабавно да прекрати тази война и да изтегли военните си сили от Украйна, а Беларус призоваваме да прекрати съучастието си в съответствие с Резолюцията за агресията срещу Украйна, приета от Общото събрание на ООН на 2 март 2022 г. Русия трябва да се съобрази с решението на Международния съд на ООН от 16 март и незабавно да прекрати военните операции. Нападението на Русия срещу Украйна застрашава глобалната сигурност. Нейното посегателство срещу международните норми прави света несигурен. Ескалиращата реторика на президента Путин е безотговорна и дестабилизираща.

Украинците вдъхновяват света с героичната си съпротива срещу бруталната завоевателна война на Русия. Остро осъждаме опустошителните нападения на Русия срещу цивилни граждани, включително жени, деца и лица в уязвимо положение. Ще работим с останалата част от международната общност, за да потърсим отговорност на виновните за нарушенията на хуманитарното и международното право, включително за военните престъпления. Дълбоко сме загрижени за повишения риск от сексуално насилие и трафик на хора. Призоваваме Русия да позволи бърз, безопасен и безпрепятствен хуманитарен достъп и безопасно преминаване на цивилни лица, както и да позволи доставката на хуманитарна помощ в Мариупол и други обсадени градове. Осъждаме също така нападенията срещу цивилната инфраструктура, включително такава, която застрашава атомни електроцентрали. Ще продължим да се противопоставяме на лъжите на Русия относно нападението ѝ срещу Украйна и да разобличаваме изфабрикувани истории или операции, проведени под „фалшив флаг“, за да подготвим почвата за по-нататъшна ескалация, включително срещу цивилното население на Украйна. Всяко използване на химическо или биологично оръжие от страна на Русия ще бъде неприемливо и ще доведе до тежки последици.

Русия трябва да покаже, че има сериозни намерения за преговори, като незабавно обяви прекратяване на огъня. Призоваваме Русия да се включи конструктивно в надеждни преговори с Украйна за постигане на конкретни резултати, като започне с трайно прекратяване на огъня и премине към пълно изтегляне на войските си от украинска територия. Продължаващата агресия от страна на Русия, докато се провеждат дискусии, е достойна за съжаление. Подкрепяме усилията на Украйна за постигане на мир, както и тези, предприети по дипломатически път от съюзниците за налагане на натиск върху Русия за прекратяване на войната и облекчаване на човешкото страдание.

Ние сме напълно солидарни с президента Зеленски, с правителството на Украйна и със смелите украински граждани, които защитават родината си. Отдаваме почит на всички убити, ранени и разселени заради руската агресия, както и на техните семейства. Отново потвърждаваме непоколебимата си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници, простиращи се до териториалните ѝ води.

Украйна има фундаментално право на самозащита съгласно Устава на Организацията на обединените нации. От 2014 г. насам предоставяме широка подкрепа за способността на Украйна да упражнява това право. Обучихме въоръжените сили на Украйна, като укрепихме техните военни способности и капацитет, и повишихме тяхната устойчивост. Съюзниците от НАТО засилиха подкрепата си и ще продължат да предоставят допълнителна политическа и практическа подкрепа на Украйна, докато тя продължава да се защитава. Съюзниците от НАТО ще продължат да оказват помощ и в области като киберсигурността и защитата от заплахи от химическо, биологично, радиологично и ядрено естество. Съюзниците от НАТО също така предоставят широка хуманитарна подкрепа и приемат милиони бежанци. Министрите на външните работи ще обсъдят допълнително нашата подкрепа за Украйна, когато се срещнат през април.

Ние сме единни в решимостта си да се противопоставим на опитите на Русия да разруши основите на международната сигурност и стабилност. Ние държим Русия и Беларус отговорни. На Русия бяха наложени масирани санкции и тежки политически разходи, за да се сложи край на тази война. Оставаме решени да поддържаме координиран международен натиск върху Русия. Ще продължим да координираме дейността си в тясно сътрудничество със съответните заинтересовани страни и други международни организации, включително Европейския съюз. Трансатлантическата координация продължава да бъде от решаващо значение за ефективния отговор на настоящата криза.

Призоваваме всички държави, включително Китайската народна република (КНР), да спазват международния ред, включително принципите на суверенитет и териториална цялост, както са залегнали в Устава на ООН, да се въздържат от подкрепа на военните усилия на Русия по какъвто и да е начин и да се въздържат от всякакви действия, които помагат на Русия да заобиколи санкциите. Изразяваме загриженост от неотдавнашните публични коментари на официални лица от КНР и призоваваме Китай да престане да засилва фалшивите истории на Кремъл, по-специално по отношение на войната и НАТО, и да насърчава мирното разрешаване на конфликта.

Продължаваме да се придържаме към основополагащите принципи, които са в основата на европейската и световната сигурност, включително че всяка нация има право да избира собствените си договорености за сигурност без външна намеса. Потвърждаваме отново ангажимента си към политиката на отворени врати на НАТО съгласно член 10 от Вашингтонския договор.

Предоставяме съобразена с нуждите подкрепа на партньорите, засегнати от руски заплахи и намеса, и ще увеличим помощта си, за да им помогнем да се противопоставят на руското зловредно влияние и да укрепят устойчивостта си, въз основа на исканията на нашите партньори и дългогодишните ни партньорски програми. През април министрите на външните работи ще разгледат конкретни предложения за засилване на подкрепата ни за тези партньори.

Ще продължим да предприемаме всички необходими мерки за защита и отстояване на сигурността на населението на нашите съюзници и на всеки сантиметър от съюзническата територия. Ангажиментът ни към член 5 от Вашингтонския договор е железен.

В отговор на действията на Русия активирахме отбранителните планове на НАТО, разгърнахме елементи от Силите за реагиране на НАТО и поставихме 40 000 военнослужещи на източния ни фланг, заедно със значителни въздушни и военноморски средства, под прякото командване на НАТО, подкрепено от националните сили на съюзниците. Създаваме и четири допълнителни многонационални бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия. Предприемаме всички мерки и решения, за да гарантираме сигурността и отбраната на всички съюзници във всички области и с 360-градусов подход. Мерките ни остават превантивни, пропорционални и без ескалация. Ще ускорим трансформацията на НАТО за една по-опасна стратегическа реалност, включително чрез приемането на следващата стратегическа концепция в Мадрид. В светлината на най-сериозната заплаха за евроатлантическата сигурност от десетилетия насам ние също така ще засилим значително дългосрочната си позиция за възпиране и отбрана и ще продължим да развиваме пълния набор от готови сили и способности, необходими за поддържане на надеждно възпиране и отбрана. Тези стъпки ще бъдат подкрепени от засилени учения с повишен акцент върху колективната отбрана и оперативната съвместимост.

Увеличаваме устойчивостта на нашите общества и инфраструктура, за да противодействаме на зловредното влияние на Русия. Укрепваме кибернетичните си способности и защита, като си осигуряваме взаимно подкрепа в случай на кибератаки. Готови сме да наложим разходи на онези, които ни вредят в киберпространството, и увеличаваме обмена на информация и ситуационната осведоменост, повишаваме гражданската готовност и укрепваме способността си да реагираме на дезинформация. Също така ще повишим подготовката и готовността си за химически, биологични, радиологични и ядрени заплахи. Ще вземем допълнителни решения, когато се срещнем в Мадрид.

Стъпките, които предприемаме, за да гарантираме сигурността на нашия съюз и на евроатлантическото пространство, ще изискват адекватно ресурсно осигуряване. Съюзниците значително увеличават разходите си за отбрана. Днес решихме да ускорим усилията си, за да изпълним изцяло ангажимента си по Обещанието за инвестиции в отбраната. В съответствие с ангажимента ни по член 3 от Вашингтонския договор ще продължим да укрепваме индивидуалния и колективния си капацитет да бъдем в състояние да се противопоставяме на всички форми на нападение. На срещата ни в Мадрид ще представим допълнителни планове за това как да изпълним това обещание.

Непровокираната война на Русия срещу Украйна представлява основно предизвикателство за ценностите и нормите, които са донесли сигурност и просперитет на всички на европейския континент. Изборът на президента Путин да нападне Украйна е стратегическа грешка, която има сериозни последици също за Русия и за руския народ. Оставаме единни и решителни в усилията си да се противопоставим на руската агресия, да подпомогнем правителството и народа на Украйна и да защитим сигурността на всички съюзници.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук