Гешев и Йорданова
На снимката: Иван Гешев и Надежда Йорданова

ВСС ограничи случaите, в които може да се иска освобождаването на главния прокурор Иван Гешев. Това стана с приетите днес правила за предсрочното освобождаване на „тримата големи“ в съдебната система.

По този начин на практика изключи почти половината от основанията. с които министърът на правосъдието Надежда Йорданова предложи да бъде освободен от длъжност главният прокурор Иван Гешев, съобщава lex.bg.

ВСС прие текст, според който нарушения, извършени извън мандата на тримата големи, няма да се допускат до разглеждане.

Пленумът ще се събере отново на  4 април, за да прецени дали предложението на Йорданова е допустимо.

На 2 март т.г. правосъдният министър внесе във ВСС предложение за предсрочното освобождаване на главния прокурор. Във въпросното искане Йорданова изброява девет нови обстоятелства, които според нея обосновават извод, че са налице осъществени действия и допуснати бездействия от Иван Гешев, които пък са основания по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията за освобождаването му от поста.

В четири от тези случаи периодът за извършените нарушения обхваща и времето, през което Иван Гешев не е бил главен прокурор. Един от тях е свързан с Евгения и Николай Баневи. Припомняме, че през октомври 2021 г. Баневи осъдиха България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Съдът в Страсбург прие, че при задържането им е нарушен чл. 5, §3 от ЕКПЧ, а освен това е нарушена и презумпцията за невиновност с коментари на Иван Гешев (тогава зам.-главен прокурор и шеф на спецпрокуратурата) и наблюдаващия прокурор по делото Мария Дойчева.

Другите казуси, които на практика няма да бъдат допуснати за обсъждане, са свързани с евродепутата Елена Йончева, с фирма „Жоси“ и частично с отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев.

Решението за освобождаване се взема със 17 гласа „за“, а ако не се събере необходимото мнозинство, то това означава, че предложението е отхвърлено.

На основание на вече приетите правила, председателят на ВАС Георги Чолаков предложи искането на министъра веднага да бъде изпратено на главния прокурор, който после има 7 дни, за да представи възражението си.

Гешев официално прие документите по предложението за предсрочното му освобождаване.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук