Петков
На снимката: Кирил Петков

Има няколко неща, които ме притесняват, общото между тях е Горанов. Това коментира премиерът Кирил Петков след разпита в прокуратурата, който продължи близо 3 часа. Причината е образуваното дело за евентуално изнудване на бизнесмена Васил Божков.

На излизане Петков заяви, че е разказал много подробно всичко и е дал отново същите сведения, както и първия път, само че с повече детайли.

„Това, което обясних в детайли, е, че има няколко неща, които ме притесняват – първото е докладът на АДФИ, където има ощетяване на бюджета от над 550 млн. Това за мен е факт, който е на база истински доклад, че господин Божков не е платил средствата, които е трябвало да плати, и бюджетът е ощетен.

Той даде пример и със случай за злоупотреба с евросредства

Отделно – като говоря за третия доклад, който беше издаден от Министерство на финансите, където под същия министър – Горанов, одитната агенция, която трябва да одитира всички евросредства, по някакъв начин е проспала или не е видяла, че в много от общините имаме концентрация на над 90% със само един изпълнител на европроекти. Този доклад може да се покаже и дава сериозни съмнения, че има неправомерни действия от одитната изпълвителна агенция под МФ”, допълни Петков.

По думите на премиера, връзката между тези три случая е Владислав Горанов, който тогава е бил министър на финансите. Всички останали неща, обаче, са следствена тайна и премиерът не даде повече подробности.

„Надявам се, че следователите ще проверят точно тези факти. Аз не съм следовател, аз съм министър-председател, който закъснява“, заяви Петков пред медиите.

Относно днешното заседание на Висшия съдебен съвет и началото на дебатите за предсрочното прекратяване мандата на главния прокурор, премиерът заяви отново, че няма доверие на Иван Гешев и че би искал ВСС да си свърши работата.

 Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук