Kирил Петков е министър на икономиката в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май 2021 г. до 15 септември 2021 г., назначен от президента Румен Радев.
Завършва Финанси в университета на Британска Колумбия във Ванкувър. Има магистратура по Бизнес администрация в Харвардския университет, където преподава икономическо развитие и микроикономика на конкурентоспособността.
Той е един от основателите на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност, които организират т.нар. “Харвардски курсове”. 
Кирил Петков е предприемач, който развива проекти в областта на иновациите с висока добавена стойност и има успешен бизнес в разработването на пробиотици и биотехнологии. В тази връзка през 2018-та година той създава за българските студенти от природонаучните дисциплини Центъра за приложни изследвания и иновации в природните науки (CASI) в Биологическият факултет на Софийския университет. 

Вчера излезе изследване на „Сова Харис“, което Ви дава малко над 15% и Ви нарежда като първа реформаторска сила. С кои партии смятате, че можете да работите успешно в следващия парламент?

Със сигурност с „Демократична България“ и „Изправи се.БГ. Ние идваме”. Веднага след изборите ще влезем в открита дискусия и с „Има такъв народ” и БСП.

С кои партии на статуквото и корупцията няма да преговаряте? 

Със сигурност няма да работим с ДПС. След като те сложиха Делян Пеевски като водач на листата във Велико Търново и Благоевград. Това за мен е просто обида към всички избиратели. Що се отнася до ГЕРБ – те трябва да минат през своя вътрешна чистка от хората, които са били част от кражбите в България през последните 12 години, преди да могат да влизат в дискусии за управление.

Първо, трябва да има нов главен прокурор или смяна в съдебната власт, да има наказание за тези, които са участвали в кражбите. След този процес, който се отнася и за лидера им, когато те станат нов вид ГЕРБ, с който може би бихме говорили. Мисля, че и за ГЕРБ би било много добре, ако Борисов се оттегли и даде път на нови кадри, които да дадат ново лице на тази партия, но това си е тяхна работа.

Вие сте основна мишена на атаките както от страна на ГЕРБ, така и от страна на ДПС? На какво се дължат те и защо толкова много не Ви харесват? 

По отношение на казуса с гражданството – за мен интересното беше, че не ми беше приета молбата да входирам дори писмено становище. Освен това решението на съда излезе точно две седмици преди изборите. За всички е ясно, че това би повлияло на изборния резултат. В това има политически оттенък. Истината е, че скачайки в политиката с идея за такава сериозна промяна, естествено, че ще има големи интереси на тези, които са усвоявали 8 милиарда на година. За тях това било краят на техния бизнес, ако ние сме на власт под някаква форма. Ще има огромна съпротива и очакваме още по-резки атаки след изборите, когато започваме да им спираме паричните потоци.

Ако приемем, че успеете да съставите правителство и вашата партия е ключова част от него, с какво ще се заемете с приоритет през първата година? 

Първото нещо, което трябва да направим, ако не е свършено, е да допълним зелените сертификати, в които да влизат хората с високи нива на антитела, както и да осигурим безплатни тестове за антитела. Това ще ни помогне да имаме ясна представа какво се случва в обществото и също ще ни помогне да управляваме добре кризата.

Друг задача е максимално бързо да бъде пуснат ПАВЕЦ „Чаира“, за да облекчим цените на тока по най-бързия възможен начин. Веднага трябва да влезем в преговори и с азерите за увеличение на газта през тях така, че да имаме и по-евтин газ. Едновременно с това трябва да направим първите стъпки за създаването на антикорупционната агенция, която да има реални възможности за спиране на кражбите. Както и да влезем в по-широки дискусии главният прокурор да не бъде част от съдебната власт. Не искаме България да има главен прокурор, искаме да има административен ръководител. Не вярваме, че трябва да има такива позиции, при които „само Господ е над тях”. По повод закриването на спецправосъдието – миналото Народно събрание не функционираше добре, дори хора с общи визии не успяха да се сработят. Надявам се, че ще променим това и ще вкараме едно ниво на диалог, в което да не трябва да доказваме кой е повече, а да свършим заедно работата. От нас ще идва друг подход на комуникация

ВСС саботира смяната на главния прокурор и трябва да се помисли много внимателно как това да стане. Ако успеем да създаден силна антикорупционна агенция, то тогава, независимо дали човек е магистрат или не, ако е бил обект на корупция, тази агенция би трябвало да може да разследва тази корупция, заедно с МВР и ДАНС. Идеята е да може да хванем, ако има такива корупционни практики. Надяваме се, че и парламентарната квота във ВСС ще бъде променена. Знаем, че стъпките не са лесни, ако има желание, има и начин.

Изненадващо, преди дни заместник-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов заяви, че партията няма да подкрепи правителство, в което вие сте министър заради казуса с двойното гражданство. Означава ли това, че и този път „Има такъв народ“ яростно ще говорят срещу ГЕРБ, а на практика ще провалят възможността за анти-ГЕРБ коалиция? 

Преди изборите е нормално да има такива изказвания. Това нас не ни притеснява. Ние не влизаме в политиката с его. Вярвам, че ще има коалиция, която ще е на промяната. Надявам се, че след изборите ИТН са си научили своя урок – ултиматумите към партии, с които искат да са една обща коалиция не е правилната стратегия. Нашият подход за министри би бил на базата на знания, опит и постижения. Не избираме кой от коя партия е, а кой е най-добрият за тази позиция.

Всички отговорни политици знаят, че България не може да има още едни избори. Според мен не трябва да превеждаме директно заявки преди изборите с реални действия за ключови неща. Съгласен съм, ако имаме, ние или те, разнопосочност към политиките – например по отношение на главния прокурор. Например да остане Гешев – това би било огромен проблем за нас. Ако политиките са налице, идеологиите трябва да отидат на заден план. Искаме резултати, точни срокове и действия. Трябва да избягаме от брандовете БСП, ИТН, ПП  и да се фокусираме върху реални действия.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук