Китай оказва натиск на ЕС да излезе с твърда позиция срещу търговската политика на президента Доналд Тръмп, съобщава „Ройтерс”. Според агенцията Китайските власти искат такъв съюз да бъде постигнат по-късно този месец, но все още Брюксел не е съгласен на такава стъпка.

Това предложение е било отправено по време на срещи в Брюксел, Берлин и Пекин от страна на висши представители на Китай, включително вицепремиера Лиу Хи и върховния дипломат на Китай Уанг И. Предложението включвало по-обширно отваряне на китайските пазари за ЕС.

Пекин предлага Блокът и страната да изпратят общо становище срещу САЩ в Световната търговска организация. Въпреки това ЕС – най-големият търговски блок – е отказал предложението.

Вместо това от ЕС предлагат на предстоящата среща Сино-Европа да се излезе с комюнике, което потвърждава ангажираността на двете страни за отворена търговска система и с което отново да се обявят намеренията за реформи в СТО.

„Китай иска ЕС да застане до Пекин срещу Вашингтон и по този начин да вземе страна. Ние няма да го направим и им го казахме”, съобщава източник на „Ройтерс”.

Външното министерство на Китай все още не е направило коментар по въпроса, съобщават от агенцията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук