Уикипедия

Италианската версия на Уикипедия блокира читателите от страниците си, като протест срещу предстоящия закон за авторското право в онлайн средата на ЕС.

Критиците казват, че този закон, който трябва да бъде гласуван тази седмица може да сложи край на „memes” и всякакви обработени снимки, както и ще изисква от платформите да плащат, за да мога да показват новини, съобщи Би Би Си.

Вместо да влязат в страницата на електронната енциклопедия на италиански език потребителите попадат на страница с изявление от страна на платформата относно предстоящия закон, който ще се гласува в четвъртък.

Редакторите на енциклопедията пишат, че самата „Уикипедия ще бъде застрашена от затваряне”.

„Ако законопроектът бъде одобрен то ще бъде невъзможно да се споделят новинарски статии в социалните мрежи или да бъдат намерени чрез машинно търсене”, предупреждават от енциклопедията.

Английско говорещите потребители не са ограничени от използването на статиите, но също така виждат огромен банер, който призовава потребителите да се свържат с европейските представители или евродепутати, преди гласуването.

Уикипедия е един от най-посещаваните сайтове в интернет, като в момента е 5-ти по трафик в световната класация на сайта за трафик „Алекса“.

Организацията е води сериозна битка с предложената директива. Особено в алинеи 11 и 13 от предложението, които са сериозно критикувани в онлайн пространството.

Алинея 13 е най-противоречива, изисквайки от сайтовете да налагат авторско право, дори и на съдържание качено от потребителите.

Критиците смятат, че това означава, че сайтовете и социалните мрежи ще трябва да проверяват всяко съдържание, което бъде качено при тях, като отбелязват, че това е непосилна задача за човек. Вместо това ще се изисква автоматизирана система за проверка на авторските права, която да бъде инсталирана на място във всяка медийна компания, което ще доведе до увеличаване на разходите.

Лошото е, че този тип системи имат допускат твърде много грешки, което води до тяхното оспорване от страна на платформи като YouTube, в които те са въведени. Според критиците тези системи да „машини за цензуриране” или „филтри за качване” .

Тази 13-та алинея също така събуди страховете в онлайн средите, че популярни форми на изкуство като „memes”, обработени изображения, шаржове, и други материали, които използват малки части от продукти защитени от авторското право могат да бъдат оставени в миналото.

Джими Уейлс , създател на Уикипедия е един от големите технологични фигури, които се опълчват на закон, заедно със създателя на интернета Тим Бърнърс-Лий.

Алинея 11 от предложения законопроект изисква от онлайн платформите да заплащат на издателите такса, за това че се свързват с тяхното съдържание.

Целта е да се насочи трафикът към основните страници на новинарските сайтове, които в момента са свързани основно с огромни организации, като Гугъл и Фейсбук.

Според критиците този „данък за линк”, който ще увеличи правата на големите издатели, но ще ощети по-малките стартиращи медии.

Според тях тази алинея не успява да даде ясна представа кои линкове ще бъдат облагани с данъци и дали това не може да даде на правителствата правото да ограничат свободата на словото.

В общ труд 169 европейски академици пишат, че „това лошо законодателство ” вероятно би „затруднило свободния достъп до информация, която е жизненоважна за нашата демокрация”.

Според Аксерр Вос, германски евродепутат и един от основните създатели на законопроекта, той ще помогне за разкриването на факта, че „големите платформи” стоят зад кампаниите по дезинформация.

„В момента страдаме от огромен дисбаланс спрямо системите за авторски права”, казва той.

Според него обвинението за „филтър за качване” на информация е неоснователно, тъй като закона ще засегне само 1% – 5% от онлайн пространството.

Той твърди, че законът ще се използва „само за случи, в които се използват части от защитени материали от закона за авторското право” с цел печелене на пари.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук