внос, износ

Китай отбелязва рекордно ниски нива на вноса и износа през май, когато икономическата рецесия по света започна да намалява. Особено шокиращи за анализаторите са данните за вноса през май, чиито нива са най-ниските за последните четири години.

Износът – малко по-добре от най-мрачните прогнози

Износът не търпи такива щети благодарение на тоновете медицински материали, които Китай изнесе за множество страни по света. Въпреки това и при него се отбелязва спад от 3.3% спрямо април. Това са по-благоприятни данни от очакваните от икономистите от „Bloomberg“ спадове в размер на около 6.5%. Анализаторите все пак предупредиха, че очакват и по-висок спад.

Износът на медицински материали през май и април повишиха общия износ на страната, като само за първите пет месеца на годината той е 21.3% от общия. Надеждите за продължаване на този ръст обаче избледняват, тъйкато пандемията в световен мащаб отшумява.

Срив във вноса и реекспорта

Част от понижаването на стойността на вноса може да се обясни с падането на цените на стоките в световен мащаб, каза Раджив Бисвас от IHS Markit, съобщава АФП. Очаквани сътресения има и при реекспорта – вносни стоки, които се изнасят обратно след допълнителна обработка в страната, – поради несигурността на глобалното търсене.

За да стимулират вътрешното потребление в страната, китайските власти стартираха програма за раздаване на купони на стойност 12,2 милиарда юана (около 1,7 милиарда долара), съобщи държавната информационна агенция Xinhua.

Търговската сделка със САЩ е в опасност

Междувременно търговският излишък на Китай със САЩ е нараснал с 3,7 процента до 27,9 милиарда долара през май, спрямо миналата година. Това е втори пореден месец на ръст след излишъка от 22,8 милиарда долара през април.

Напрежението между САЩ и Китай отново се повиши през последните месеци, тъй като двете страни търгуват с медицински материали, нужни на множество страни заради пандемията. И при двете икономики, засегнати от вируса, анализаторите поставят под въпрос способността си да изпълняват предишни ангажименти от частична търговска сделка, подписана през януари.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!