Тримата китайски астронавти се завърнаха на Земята днес, след като изпълниха най-дългата мисия в страната с екипаж. Това е и най-новото постижение в стремежа на Пекин да се превърне в голяма космическа сила.

Капсулата с триото разгърна парашута си и кацна в пустинята Гоби в 13:34 ч. местно време.


Екипажът на космическия кораб „Шънджоу-12“ е в добро здраве, се казва в съобщение на Китайската космическа агенция с пилотирана авиация (CMSA).

Мисията продължи 90 дни, което е рекорден престой за Китай. Тя е част от силно популяризираната космическа програма на Китай, която вече е реализира кацането на марсоход на Марс и изпращането на сонди на Луната.

По време на пребиваването си на станцията Ни Хайшен, Лю Бомин и Тан Хонбо излязоха два пъти в открития Космос за монтаж на оборудване.

Техният пилотиран кораб стартира от Земята на 17 юни. Товарен полет с повече материали за станцията ще бъде осъществен следващата седмица.

Тайконавтите, както са известни китайските астронавти, ще преминат 14-дневна карантина, преди да могат да се приберат у дома. Това се налага, защото имунната им система може да е отслабнала след дългата мисия.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!