На снимката: Андрей Живков

Дефицит на производство на ел. енергия няма. Това каза министърът на енергетиката Андрей Живков по време на брифинг в Министерство на енергетиката. Произвежда се много повече, отколкото се потребява в страната.

„Излишъкът отива в износа“, каза министърът и уточни, че в момента той е около 2000 мегавата.

Министърът на енергетиката отговори на въпрос дали може да ограничи износът на ел. енергия.

 „Вариант има, но ние не сме в тези хипотези. Вариантите са при недостиг или застрашаване на електроенергийната система. Тези хипотези в момента не са приложими“, каза още Живков.

Ще се търсят краткосрочни решения, с които да се помогне на българския бизнес да се справи с ценовия шок на ел. енергията.

„От началото на септември ценовите нива в България се движат в дъното на ценовите нива на европейските държави, което означава, че ние сме една от най-ниските електроенергии, но на фона на растящия свободен пазар в цяла Европа това въобще не ни успокоява, каза той“.

Министърът обясни, че скокът е започнал в началото на месец август. Тогава са били мобилизирани всички производствени капацитети на разположение на държавата. В момента всички тези мощности работят, каза още той.

„ТЕЦ „Марица Изток“ 2, който тогава беше разковничето на проблема, сега работи на пълна мощност с изключение на два блока, които са в ремонт и които всеки момент ще влязат в експлоатация. Благодарение на тези мерки успяваме да стоим на дъното на класацията на цените в Европа. Това никак не ни успокоява, защото дори на дъното, цените са твърде високи“, каза още Андрей Живков.

Стана ясно още, че от страна на бизнеса са постъпили различни предложения, които ще бъдат анализирани.

Следващата седмица ще има още една среща, в която ще участват още Министерство на финансите и Министерство на икономиката.

Живков уточни, че пиковата цена за днес (около 330 лв.) е най-ниската, но за утре пиковата цена още не е излязла.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!