масово тестване

Клубове в италианската Серия А ще дарят пет тестови комплекта за всеки един, който използват, веднъж щом подновят тренировки преди евентуален рестарт на сезона, съобщи Corriere dello Sport.

Според изданието, предположението е част от предложения на Италианската футболна федерация (ФИГК) и е изпратено на правителството, което ще има окончателна дума относно това кога клубовете ще могат да подновят тренировки. Ходът може да помогне за отговор срещу критиките, че футболът взима от така необходимите ресурси, като тестове за коронавирус, ако получи зелена светлина да рестартира кампанията си. ФИГК, чийто президент Габриеле Гравина, се надява клубовете да започнат отново тренировки през май, въпреки че спортният министър Винченцо Спадафора заяви в сряда, че все още не е готов да одобри конкретна дата.

Местната футболна федерация вече публикува някои детайли на предложението. Според него, играчи и персонал във всеки клуб (или иначе казано между 40 и 50 души) – трябва да бъдат тествани и впоследствие изолирани в тренировъчен лагер, за да започнат подготовките си. За първата седмица, футболистите ще трябва да тренират индивидуално, спазвайки препоръките за социална дистанция. Ако след това няма положителни случаи, тимовете могат да подновят пълноценно тренировки.

В интервю за същия вестник, водещ италиански вирусолог разкри, че няма да бъде необходимо да бъде прекратяван шампионата, ако играч даде положителна проба. Франческо Вая, от Националния институт за инфекциозни заболявания „Лазаро Спаланцани“, каза, че повторното отваряне на страната, включително футбола, се нуждае от комбинация от „здрав разум и наука, които трябва да вървят ръка за ръка“. „Не трябва да спираме всичко, ако играч даде положителна проба. Отговорът се крие в това да се отнесем с футбола по същия начин, както и със здравните работници. Ако даден здравен работник тества положително, няма да преустановя дейността на останалите. Просто поставяме тези, които са били в близък контакт с него, под наблюдение с кръвни тестове“, коментира вирусологът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук