Йордановден

Традиционното хоро за Йордановден в Калофер ще се състои и няма кой да спре гражданите да изпълнят ритуала. Но то ще бъде в съвсем друг вид. Това заяви кметът на града Румен Стоянов в ефира на Bulgaria On Air.

„Едва ли някой е в състояние да спре тази хубава традиция. Хоро ще има, то ще бъде в съвсем друг вид. Ще се извърши ритуалът. Ние трябва да го спазим“, категоричен бе той.

По думите му гражданите са били призовани да се разделят на 2 места, така че да няма струпване на хора, а голяма част от резервациите в града са отменени. Кметът призова хората, които идват от други места, да бъдат по-смирени и да спазват противоепидемичните мерки. И увери, че калоферци ще направят каквото трябва.

„Никога не бих си позволил хората, когато са се хванали на хорото, някой да отиде да им се меси. Все пак това се прави за здраве. Особено в реката едва ли ще може този вирус да се разпространява“, уточни той.

„Ние сме длъжни да го съхраним при каквито и да е условия. Този празник е изживял тежки проблеми и моменти. Сега пак е един такъв, но смятам, че ще се справим съвместно с църквата и органите на реда“, обясни Стоянов.

Стоянов уточни, че ще има полицейско присъствие, но то няма да бъде по-засилено от обикновено. Според него дори да има издадена забрана за провеждането на мероприятието, калоферци няма да я спазят, а той самият би платил глобата.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!