поругалия евтаназия

Eвропейската агенция по лекарства отложи одобрението на ваксината на американската компания Moderna, съобщава „Ройтерс“. Все още не са известни причините. 

По план от регулаторът трябва да даде „зелена светлина“ на препратата най-рано в сряда, но още във вчерашния ден е имало инициирана среща по казуса, информира  Холандският регулаторен орган за лекарства CBG.

Мoderna са увеличили производствения си капацитет и че са в състояние до края на годината да доставят между 600 милиона и 1 милиард дози на клиентите си по света. Ваксината е с ефективност 94,1 на сто на базата на клинични изследвания с 30 400 души.

Евентуално одобрение от Европейската агенция по лекарствата би увеличило в сравнително кратък срок доставките за страните членки на Европейския съюз, някои от които, заради недостатъчно количество, обмислят удължаване на периода от 21 дни между двете дози, необходими за ефикасна защита на човешкия организъм от коронавируса, според документацията на единствената разрешена засега ваксина в Европа – тази на Pfizer и BioNTech.

Еврорегулаторът излезе със специално предупреждение тази вечер, че каквото и да било удължаване на сроковете между първата и втората доза би било в нарушение на издаденото от нея разрешително. От Pfizer и BioNTech заявиха, че ефикасността на ваксината им не е гарантирана при неспазване на указанията.

Вече е известно, че Министерството на здравеопазването на Израел е одобрило ваксината на Мoderna. Първите доставки се очакват  този месец. Тази ваксина вече е одобрена и доставена в САЩ и Канада.

Мексико разреши за употреба препарата на британско-шведската компания „АстраЗенека“ и Оксфордския университет. Скоро в страната ще започне и производство на тази ваксина.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук