Войски, Вашингтон
Кметът на Вашингтон поиска изтегляне на войската от столицата

Кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър отново настоя президентът на САЩ Доналд Тръмп да изведе военните от столицата. В своя профил в Туитър тя призовава държавния глава да прекрати с извънредното присъствие на федерални правоохранителни органи и военни, съобщи РИА „Новости“. Баузър публикува и текста на писмото си до Тръмп от 4 юни, в което съобщава, че полицейският час в столицата е приключил, няма арести и военните трябва да бъдат изведени от там.

Тя подчертава, че присъствието на федерални агенти без отличителни значи представляват заплаха за сигурността на града и провокират демонстрантите. Кметът заявява, че съществува риск от възникването на инциденти при използването на хеликоптери от страна на федералните сили, чиято тактика оприличава на опит за сплашване на врага, прилаган от военните.

Войници за охрана на столицата

Администрацията на Тръмп настоява, че има право да изпраща войски във Вашингтон, за да защитят федералните съоръжения в града.

Част от американските войски остават в района на Вашингтон засега, те ще бъдат върнати в базите, когато ситуацията позволява, заяви говорител от американското министерство на отбраната.

„Министерството реши да върне някои активни военни части, дислоцирани в района на столицата в базите им. Военното командване непрекъснато наблюдава динамичната ситуация там. Останалите войски ще бъдат върнати въз основа на оценка на ситуацията“, заяви говорител на Пентагона, коментирайки съобщенията на медиите за връщането в базата в Северна Каролина на военнослужещите от 82-ра въздушна дивизия.

Протестите пръдължават

Безредиците във Вашингтон, предизвикани от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд в Минеаполис, започнаха в събота и продължиха до днес. Въпреки напрежинието кметът Мюриел Боузър държи на изтеглянето от града на военните, които бяха разположени в околностите на Вашингтон със заповед на президента Доналд Тръмп, който заплаши преди ден да вкара армията в американските градове, където протестите са най-мощни.

Междувременно протестните вълни срещу расизма се разпространиха не само в САЩ, но и в редица европейски страни като най-силни са във Франция и Нидерландия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!