На снимката: Бенямин Нетаняху и Бени Ганц

Израелският парламент одобри формирането на правителство на единството между премиера Бенямин Нетаняху и неговия предишен съперник Бени Ганц. Парламентът гласува със 71 гласа „за“ и 37 „против“, за да подкрепи коалиционната сделка, която ще доведе до споделяне на властта между десния Нетаняху и лявоцентриста Бени Ганц.

Двамата мъже заявиха, че новата администрация ще положи клетва на на 13 май, като Нетаняху ще остане лидер 18 месеца, преди да предаде поста на Ганц. Предлаганото правителство беше оспорено във висшия съд, като противниците му твърдяха, че Нетаняху не може да управлява поради редица обвинения за корупция. Те също се оплакаха, че определени разпоредби в коалиционната сделка нарушават закона.

Съдът обаче постанови в сряда вечерта, че „няма законова причина да се предотврати формирането на правителство“, ръководено от Нетаняху.

Магистратите допълниха, че с одобряването на коалицията не се стремят „да намалят тежестта на обвиненията“ срещу Нетаняху, но заключиха, че те могат да бъдат разгледани в процеса му, който трябва да започне на 24 май.

Нетаняху многократно е бил „уволняван“ от експерти и съперници откакто пое властта през 2009 г., но човекът, понякога наричан „магьосник“, неизменно намира начин да остане на власт.

В допълнение към възстановяването на икономика, разклатена от коронавируса, новото правителство ще вземе решение и за евентуалната анексия на големи части от Западния бряг – ход, който редица правителства се въздържаха да предприемат след окупацията на територията при Шестдневната война от 1967 година.

Изгубена година

Израел е без стабилно правителство от декември 2018 г., като страната наблюдава три последователни избори, в които нито центристката „Синьо и Бяло” на Ганц, нито „Ликуд” на Нетаняху успя да спечели превес.

През това време Нетаняху остава на власт в качеството си на служебен премиер.

Той е обвинен в приемане на неправомерни подаръци и незаконно търгуване на услуги в замяна на положително отразяване в медиите. Нетаняху отрича неправомерните действия, но ако процесът продължи по план, ще стане първият заемащ поста израелския лидер, който ще бъде съден.

След третите избори през март Ганц скъса със значителни части от своя синьо-бял съюз и се съгласи да сформира правителство на единство. Той каза, че е необходимо да се осигури политическа стабилност, тъй като страната се стреми да поправи икономическите щети, нанесени от епидемията от коронавирус, която е заразила над 16 000 души.

Критиците на Ганц, включително много бивши съюзници, го обвиниха, че е предал избирателите си след кампания за по-чиста политика и обещания да не служи при обвинен премиер.

Ако израелският закон забранява министрите да служат, докато са под обвинителен акт, няма такъв закон за премиерите. Очаква се депутатите да гласуват по-късно в четвъртък, за да помолят президента Реувен Ривлин да предостави на Нетаняху мандат да състави правителство. След това той ще има кратък период, в който да приключи седмиците на размирици относно разпределението на министерските постове и да финализира състава на кабинета си.

Бившият съюзник на Ганц Яир Лапид, готов да стане опозиционен лидер, атакува остро това, което нарече прекомерен фокус върху министерските позиции.

„Самотна майка с две деца, която живее в нает апартамент и загуби работата си, ще бъде на улицата следващия месец – заради пандемията, каза Лапид – С това трябва да се занимаваме, а не кой политик коя работа получава.“

Анексиране на Западния бряг

В първите си месеци правителството ще се съсредоточи върху отговора на COVID-19.

Страната предприе бързи мерки за блокиране и досега успя да ограничи броя на смъртните случаи до малко над 200 при население от около девет милиона. През последните дни мерките започнаха да се отпускат, като частично се отварят магазините и предприятията, както и началните училища.

От 1 юли правителството може също да реши дали да продължи с анексирането на израелските селища на Западния бряг, след като президентът Доналд Тръмп даде благословията на САЩ за хода, за който ООН твърди, че нарушава международното право.

Йерусалим също може да анексира долината на Йордан, друга част от територията, която Тръмп казва, че е готов да признае като част от Израел.

Всеки ход може да предизвика палестински вълнения на Западния бряг, както и в Ивицата Газа. Палестинците гледат на Западния бряг като на опора на бъдещата им държава, а Организацията на обединените нации предупреди, че анексирането може сериозно да навреди на всички надежди за траен мир.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук