безработица, САЩ
Безработицата в САЩ взема тревожни размери

Натрупват се доказателства за опустошителното икономическо въздействие на пандемията на коронавируса, когато тежко засегната Европа преминава в етап на предпазливо облекчаване на мерките за блокиране, които спряха икономиките ѝ, съобщава АФП.

Германия и Франция отчетоха големи спадове в индустриалното производство, а Великобритания заяви, че икономическата й продукция ще падне с 14% тази година. Съединените щати също се очаква да обявят нови данни за безработицата, показващи милиони повече без работа.

Правителствата по света са под огромен натиск да облекчат икономическата болка, причинена от мерките за спиране на вируса, който отне повече от 263 000 живота и остави половината от човечеството под някаква форма на блокиране.

Някои европейски държави сега предпазливо облекчават ограниченията с надеждата да стабилизират своите икономики, като някои магазини и училища се отворят отново и дори германската футболна Бундеслига ще се възобнови на 15 май, макар и без зрители.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп също настоява за премахване на мерките за блокиране, когато е в словесна война с Китай, твърдейки, че пандемията е по-лоша „атака“ срещу САЩ от Пърл Харбър или 9/11.

Но експертите предупреждават, че социалното дистанциране ще остане необходимо, докато не бъде разработена ваксина, и правителствата имат желание да избегнат опустошителната втора вълна от инфекции.

Британското правителство преразгледа в четвъртък мерките за блокиране, като частично облекчение се очаква да бъде обявено този уикенд.

Проблеми за туризма

Облекчаването на ограниченията вече е започнало в Германия, най-голямата икономика в Европа, докато на 11 май Франция трябва да започне да излиза от блокирането, започнало в средата на март, като премиерът Едуар Филип ще обяви в четвъртък как ще се оформи това първоначално „отключване”.

Много европейци имат желание да се върнат на работа, като Елена Исаак, собственик на ресторант в сегашния празен плажен курорт Ая Напа.

„Не можеш да оцелееш без туристи … Това е невъзможно“, каза тя за АФП, докато жителите наблизо се наслаждаваха на отпускането на ограниченията на шестседмично затваряне с плуване в Средиземно море.

Икономистите предупреждават от седмици, че пандемията ще доведе до глобален икономически спад, който не е наблюдаван след Голямата депресия през 30-те години на миналия век и новите данни извеждат въздействието до впечатляващи размери.

Банката на Англия заяви, че икономическата продукция на Великобритания – която има втория най-голям брой смъртни случаи в света – трябва да се срине с 14 процента през тази година.

Прогнозата дойде ден, след като Европейският съюз предупреди за 7,7-процентно свиване на еврозоната през 2020 г.

Промишленото производство в Германия намалява с 9,2 процента на месец през март, показват официалните данни, което е най-лошият спад от началото на фиксиране данните за производство на производство през 1991 г.

Спадът във Франция на промишлената продукция беше още по-голям – с 16,2% през март на месечна база.

Авиокомпаниите и пътуванията са сред най-тежко засегнатите от пандемията сектори, тъй като самолетите са приземени по целия свят, а мерките за социално дистанциране силно ограничават свободното време и командировките.

Световната туристическа организация заяви в четвъртък, че броят на международните туристически пътуванияя ще се понижи с 60 до 80 процента през 2020 г. заради пандемията.

Китай отвръща на удара на Тръмп

В по-голямата част от Европа се наблюдава значителен спад на броя на новите инфекции и смъртните случаи от вируса, въпреки че в Русия случаите се увеличават и в четвъртък Москва отчете още едно рекордно увеличение с над 11 000 нови инфекции.

Съединените щати остават най-тежко засегнатата държава – с повече от 1,2 милиона случая и над 73 000 смъртни случаи – но Тръмп заяви, че е от решаващо значение да се отвори отново затворената икономика.

Насочвайки се към кампания за преизбиране по-късно тази година, той също засили своята реторика срещу Пекин, като каза на репортери в сряда, че болестта, появила се в китайския град Ухан миналата година, „не би трябвало да се е случвала никога“.

„Можеше да бъде спряна в източника. Можеше да бъде спряна в Китай“, каза той. „Това наистина е най-лошата атака, която някога сме имали … Това е по-лошо от Пърл Харбър. Това е по-лошо от Световния търговски център.“

Китай в четвъртък нарече забележките „нехармонични, неистински и неискрени“.

„Призоваваме американската страна да спре да прехвърля вината върху Китай и да се обърне към фактите“, заяви говорителят на външното министерство Хуа Чунинг пред репортери в Пекин.

Том Фриден, бивш директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, прогнозира, че броят на смъртните случаи в САЩ може да достигне 100 000 до края на май.

Пандемията засегна здравната инфраструктура в много части на САЩ, включително Ню Йорк, и нейното въздействие беше особено тежко сред най-бедните американци, като мигрантите без документи.

Призракът на глада

Много от тях се страхуват от депортиране, както и от риска да натрупат неплатени медицински сметки, като навредят на стремежа си да получат легален статут. В резултат на това много от тях са се заразили и починали от COVID-19.

„Той беше много болен, но не искаше да отиде в болницата“, казва Виктория, мексиканска бавачка в Ню Йорк, за 69-годишният й съпруг, който имаше проблеми с бъбреците и диабет.

„След две седмици, когато вече не можеше да ходи или диша, дъщеря ми пое риска, натовари го в колата и го закара. Той почина три седмици по-късно.“

Организацията на обединените нации в четвъртък отново предупреди за риска за най-слабо развитите страни в света, като изпрати нов апел за 4,7 милиарда долара финансиране, за да им помогне – освен 2 милиарда долара, които тя вече поиска.

„Най-опустошителните и дестабилизиращи ефекти от пандемията“ ще се усетят в най-бедните страни в света – каза генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок – Ако не предприемем действия сега, трябва да сме подготвени за значително нарастване на конфликтите, глада и бедността. Очертава се призракът на глада на множество места.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!