На снимката: Статуята на Пенчо и Петко Славейкови на столичния площад „Славейков”, дело на скулптора Георги Чапкънов.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова увери общинските съветници, че книжният пазар на пл. „Славейков“ няма да бъде премахван. Това стана след декларация от името на групата на БСП, прочетена от Калоян Паргов.

Той обяви, че според левицата книжният пазар на „Славейков“ трябва да бъде запазен, като се подобри състоянието му.

„При ремонта може да се изгради нова инфраструктура, нов книжен пазар. Целта е да се запази книжният пазар на площада, но да покажем уважение към книгата и пл. „Славейков“ да остане културно средище“, заяви Паргов.

Той обясни, че продавачите на книги са пуснали подписка в подкрепа да бъде запазено книжното средище, в която вече са се включили над 1000 подписа от граждани, които искат запазването на този наложил се пазар.

От своя страна Йорданка Фандъкова обясни, че има добър диалог с гражданите и вече има подписката. „Докато вие правихте кампания, аз работих порез това време. Поела съм ясен ангажимент, няма проект за премахване на пазара“, заяви кметът. „В техническия проект има предложения, които бяха разглеждани в работна група, но категоричното решение е, че книжният пазар не само ще се върне, но има предвидено място за функционирането му на пл. „Славейков“.

Столичният кмет поясни още, че е против кашоните и продажбата на учебници, защото в София има много книжарници, откъдето учебници могат да се закупят. А докато тече ремонтът на площада, книгопродавците ще ползват градинката пред хотел „Рила“, обясни Фандъкова. Калоян Паргов й благодари, че е променила решението си, а Фандъкова му отвърна, че това са спекулации и такова решение не е имало изначално.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук