бюджет

КНСБ ще подкрепи проектобюджета на правителството, защото в него има увеличение на доходите, а България изоставаше именно по редица социални индикатори, въпреки че стоеше добре в макроикономическите показатели, заяви в телевизионна изява икономическият експерт на КНСБ Любослав Костов.

„Смея да твърдя, че може би това е най-социалният бюджет досега, който сме имали. За първи път в нашата история се харчат разходи над 50 млрд. лева… Става въпрос за преразпределяне като дял от БВП от близо 42%, което се доближава до средноевропейските стойности. Минали години сме критикували властта, че … всяка година преразпределяше все по-малко и по-малко. За миналата година това беше 35%, сега имаме ръста и това говори за една по-активна роля на държавата в реалния живот.… Това е нещо, което и минали години сме искали, но никога управляващите не са ни чували.“ – каза той.

За разлика от критиците на бюджета Костов смята, че предвидените разходи са обосновани и няма да накърнят финансовата дисциплина на България.

„Ако сумираме накрая, дискрационните мерки са малко над 3 милиарда допълнителни пари, които ще отидат реално в хората, които имат нужда от ръст на доходите си… и в крайна сметка тези пари ще отидат в икономиката за потребление, което стимулира икономиката и винаги е нужно.“

В подкрепа на тезата си Костов подчерта, че единствения макроиндикатор, в който България е на плюс, е покачването на вътрешното търсене. Той посочи това като потвърждение на позицията на КНСБ, че трябва да има политика по доходите, за да има устойчив икономически растеж.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!