галактика, извънземни
Колаж: iStock

Извънземни същества може да обитават едно или две от космическите тела в нашата Слънчева система, смята Илън Мъск, цитиран от „Експрес“. Милиардерът, насочил усилията са към покоряване на космоса, обаче не е твърде оптимистичен относно намирането на живот.

Първата цел на южноафриканския предприемач е Марс. Възможно е да му се наложи да се съревновава с извънземните за овладяването на тази планета, но шефът на „Спейс Екс“ не се притеснява от такова стечение на обстоятелствата. Той смята, че е напълно възможно да сме сами в нашето кътче от галактиката. Запитан в „Туитър“ къде в Слънчевата система е най-вероятно да има живот, той каза:

„Не изглежда да има такъв в нашата система“.

Илън Мъск
Илън Мъск

Все пак обаче Илън Мъск посочи най-вероятните места, където съществуването на извънземните е най-вероятно:

„Може би под ледовете на Европа /спътник на Юпитер – бел. ред./ или бактерии – любители на екстремни условия под повърхността на Марс“.

Илън Мъск не е единствената значима фигура в космическата надпревара, която посочва Европа и Марс като най-вероятни места за извънземен живот. Моника Грейди, професор по планетарни и космически науки в „Оупън юнивърсити“ и канцлер /ръководител на управляващия орган – бел. ред./ на университета „Хоуп“ в Ливърпул, заяви:

„Когато става въпрос за живот извън Земята, става все по-вероятно, че има такъв под ледовете на Европа. Що се отнася до други места, ако има живот на Марс, то той ще е под повърхността. Там ще е защитен от слънчевата радиация. Има и възможности за наличие на лед в гънките на скалите, който да се използва като източник на вода“ – каза тя.

По думите й ако има живот на Марс, той ще е нещо като бактериите.

„Но аз смятам, че има възможност за малко по-развит живот на Европа – например нещо с интелигентността на октопод. Нашата Слънчева система, доколкото знаем, не е специални с нищо, а има и много други неизследвани звезди в галактиката“ – добави проф. Грейди.

Тя е на мнение, че е много вероятно живот да има „навсякъде“, както и да е съставен от същите елементи, като този на Земята.

„Хората са еволюирали от дребни космати бозайници, които са получили възможността да се развиват, защото астероид е унищожил динозаврите. Това едва ли ще се случи на всяка планета, но на някои е възможно, като се базираме на статистическите вероятности. Дали някога и кога ще можем да контактуваме с извънземна цивилизация, си е чисто гадаене, защото междузвездните разстояния са много големи.“

По думите на проф. Грейди сред сигналите от извънземни, които досега уж са получавани от космоса, няма нищо реално и достоверно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук