Снимка: bellingcat

Появиха се видеозаписите на потенциално военно престъпление на фона на яростните боеве около спорната територия на Нагорни Карабах между Азербайджан и етнически арменци, съобщи Би Би Си.

Един видеоклип, публикуван в приложение за съобщения, показва, че двама арменци във военни униформи са пленени от войски от Азербайджан.

Второ видео изглежда показва, че същите арменци са простреляни, докато са с ръце зад гърба. То обаче е с много лошо качество и затова медиите публикуваха само някои стоп-кадри от него. Не е изяснено и дали е автентично, а и не може да се определи дали жертвите са същите мъже като на първия клип.

Ляво – човекът от първия клив, дясно – убитият от втория /източник: bellingcat.com/

Арменските власти са идентифицирали мъжете като Беник Акопян на 73 години и 25-годишния Юрий Адамян.

Източник: bellingcat.com

Азербайджан отхвърли видеоклиповете като фалшиви.

Европейският орган за наблюдение на правата на човека, Съветът на Европа, заяви, че е получил видеоклиповете и ще разследва всички предполагаеми нарушения на правата на човека.

Касапницата в Нагорни Карабах

На 27 септември избухнаха боеве около анклава, който е международно признат като част от Азербайджан, но под арменски контрол. Сблъсъците бързо прераснаха в мащабен конфликт, с безразборно обстрелване на населени места и предполагаемо използване на забранени касетъчни боеприпаси.

Примирие беше обявено на 10 октомври и след това отново на 18 октомври, но атаките продължават.

Твърди се, че няколко хиляди души са загинали, а при обстрела са убити цивилни както в Армения, така и в Азербайджан. Десетки хиляди са избягали от домовете си.

И двете страни в конфликта пуснаха изображения и видеоклипове, показващи военнопленници и телата на войниците от противника.

Би Би Си проучи няколко видеоклипа, разпространени от двете враждуващи страни в социалните мрежи, в които се твърди, че отношението към военнопленници е недопустимо или са били убити. Само тези два видеоклипа бяха по достоверност това, за което претендираха, подчертава британската медия.

Фалшификати

Един клип, разпространен широко по каналите на Telegram, който твърди, че показва азербайджански военнопленник, застрелян от арменски войници, всъщност е видео от Русия, което се появи за първи път в сайтовете на социалните медии през 2013 г. Други нямат достатъчно подробности, за да бъдат проверени.

Източник: bellingcat.com

Двойката видеоклипове, които Би Би Си потвърди, бяха публикувани в анонимен рускоезичен про-азербайджански канал на Telegram миналата седмица

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!