Състав на новия кабинет

Лидерите на формациите от управляващата коалиция се събират тази вечер, за да обсъдят мерките за овладяване на растящата инфлация и подпомагане на граждани и бизнес.

Очаква се на срещата да бъде представен анализ от Министерството на финансите за ефекта от мерките върху държавния бюджет.

Всяка от формациите вече е представила част от предложенията си.

В понеделник „Продължаваме промяната” представи пакет от 14 мерки на обща стойност от 2 млрд. лева за справяне с кризата. При представянето Андрей Гюров информира, че сумата е осигурена от допълнително събрани средства в бюджета и може да бъде използвана, без да се нарушава бюджетната рамка.

ПП предлагат от 1 юли минималната пенсия да се увеличи с 20% – от 370 на 450 лева и да се вдигне максималният праг на пенсиите на 3400 лева. А от 1 октомври се предвижда преизчисление на пенсиите с променено швейцарско правило.

За работещите родители – увеличение на данъчното облекчение от 450 на 600 лв. за едно дете и от 900 на 1200 лв. за две деца. Тези облекчения ще могат да се използват на тримесечна база.

Πo oтнoшeниe нa виcoĸитe цeни нa гopивaтa, ΠΠ пpeдлaгa пoтpeбитeли дa бъдaт ĸoмпeнcиpaни c дo 50 л. нa мeceц. Mяpĸaтa щe вaжи зa вcичĸи видoвe гopивa.

ΠΠ пpeдлaгa ДДC зa пapнoтo, и пo-тoчнo зa тoплaтa вoдa, дa бъдe нaмaлeнo oт 20% нa 9%, a мяpĸaтa дa зaлeгнe в пaĸeтa oт 1 юли.

От партията застават и зад идеята на „Демократична България“ за увеличаване на прага за регистрация по ДДС на 100 хил. лв.

От БСП настояват за увеличаване от 1 юли освен на пенсиите, и на минималната работна заплата, която сега е 710 лева.

От „Има такъв народ“ обаче, се възмутиха, че мерките не са комуникирани с тях и те научили от медиите например за анонсираното увеличение на пенсиите. Лидерът им Слави Трифонов обвини партньорите си от „Продължаваме промяната“, че правят каквото си искат и отправи предупреждение към тях.

Тази вечер се очаква коалицията все пак да успее да постигне съгласие. Или поне да опита. Чacт oт мepĸитe щe тpябвa дa минaт пpeз Hapoднoтo cъбpaниe, зa дa бъдaт пpиeти, a ocтaнaлитe мoжe дa зapaбoтят пpeз пocтaнoвлeниe нa Mиниcтepcĸи cъвeт.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук