Асен Василев
На снимката: Асен Василев

Нов пакет от мерки за бизнеса и домакинствата за справяне с растящата инфлация разработва правителството. Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Той обясни, че мерките ще бъдат в допълнение към вече съществуващите заради високите цени на тока и газа.

„Инфлацията не е временно явление и военният конфликт в Украйна няма да бъде разрешен в следващите няколко месеца. Той ще бъде продължителен от типа на военните конфликти в Босна, Сирия, Чечня. Затова трябва по-сериозен общоевропейски подход и координарани решения, за да не се получат дисбаланси в отделните страни-членки“, заяви Василев.

Той каза, че мерките ще бъдат готови до 10 дни, като ще трябва да минат за одобрение от Народното събрание. Ако бъдат одобрени, ще започнат да действат преди актуализацията на бюджета от юли. Освен това се работи по това енергийните помощи – за тока и газа, да се превърнат в механизъм, който да сработва в случай на нужда, а не да са на принципа на компенсациите.

Припомняме, че във вторник Министерството на финансите обнови прогнозата си за средногодишната инфлация за 2022 година на заложените в бюджета 5.6% до 10,4%.

Финансовият министър посочи, че България е била държавата, която е осигурила най-широката антикризисна програма в ЕС като дял от БВП. В това се включват компенсациите за увеличената цена на електроенергията, помощите за топлофикациите заради природния газ, както и компенсациите на ЕРП-та заради задържаните цени на тока за бита на нивото от юли 2021 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук