Новината за оставката на премиера на Ливан Саад Харири дойде като гръм от ясно небе. В тази оставка има нещо странно! Преди всичко премиерът обяви своето оттегляне в пряк телевизионен ефир и при това отбеляза, че се опасява за собствената си сигурност. Освен това той направи това от Саудитска Арабия, а не в своята страна. А това, щом става дума за Ливан, прави всичко още по-интересно, защото когато Ливан киха, целият Близък изток хваща грип.

Сега всички са объркани. Дали Харири си е подал оставката под натиска на саудитците? Или пък той се е скрил в Рияд, опасявайки се от покушение, което е било подготвяно срещу него в Бейрут?

Ирано-саудитска конкуренция

Ако се обърне внимание на събитията става ясно, че Саудитска Арабия е заставила Харири да направи това. По проста причина: конкуренция между Саудитска Арабия и Иран. Днес Иран е влиятелен в региона, както никога досега. А Саудитска Арабия, получила мощна и открита поддръжка от президента на САЩ Тръмп, се стреми колкото е възможно по-бързо да вземе надмощие над Иран. И знае, че на първо място трябва да направи това в Ливан, който е преден пост в конфликта между сунити и шиити.

До този момент в разкъсвания от вътрешно ислямски конфликти Ливан Харири носеше знамето на сунитското крило. Но, от друга страна, него го критикуваха за недостатъчно твърдата позиция по отношение на „Хизбула“ – ливанската пешка на Иран. Освен това в пресата не един път беше отразявана информация и за това, че Харири се е опитвал тайно да влезе в контакт с Башар Асад – съюзник на Иран в Сирия. А това, че ливанската армия провежда съвместни операции с „Хизбула“ срещу „Ислямска държава“ (ИД) в Сирия, извинете, стана последната капка, препълнила чашата на търпение на Саудитска Арабия.

Заедно с това в Ливан след оттеглянето на Харири падна правителство, което стана възможно да бъде създадено едва миналата година, след продължила повече от две и половина години криза, свързана с избирането на президента. Изборите, които трябваше да се проведат през май, също бяха отложени за неопределено време. Страната, по всяка вероятност, дълго няма да може да излезе от този хаос. Саудитска Арабия ще се опитва да обвърже тази ситуация с това, че „Хизбула“ не може да управлява страната и ще се стреми да отслаби тази организация. А следващата цел, без никакво съмнение, ще бъде разоръжаването на „Хизбула“.

Зад оставката стои също и личното безпокойство на Харири! Неговата грижа е да запази финансово си състояние. Харири оглавяваше оставената от баща му гигантска компания Oger, която е базирана в Саудитска Арабия и работи в строителството, телекомуникациите и медиите. В тази връзка се предполага, че Харири се е примирил да подаде оставка, за да не допусне конфискуването на принадлежащата му компания, и по такъв начин е доказал предаността си към саудитския принц.

Моментът е многозначителен

За отбелязване е времето, избрано от Саудитска Арабия. В дните, когато Харири подаде оставка, в Саудитска Арабия официално се извършва дворцов преврат. Престолонаследникът Мохамед бин Салман – в безпрецедентен за саудитската история мащаб – арестува десетки принцове и министри по обвинение в корупция. При това се твърди, че всички те са в опозиция на Салман, преди всичко поради неговата агресивна политика към Иран.

Има още един съществен детайл от гледна точка на избора на времето: неотдавна президентът Доналд Тръмп, замислил да приключи с Иран в региона, обяви санкции срещу „Хизбула“ и „Корпуса на гвардейците на ислямската революция“, който се намира под ръководството на Техеран, а също така изрази намерение да отмени ядрената сделка с Ислямската република.

И така, навлизаме в период, когато този, който се сближава с Иран, сам може да пострада сериозно. Жизненоважно е сега Анкара в своите отношения с Техеран, както никога досега, да обърне внимание на този баланс.

Верда Йозер, в. „Милиет“

За още интересни статии, анализи, коментари и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Дебати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук