Срам и позор е поведението депутати от „Възраждане“, които плюеха (буквално) и замеряха с топчета хартия колегите си от ПП–ДБ, а един е одран по бузата. Заседанието бе прекратено, защото се стигна почти до  физически сблъсък.

Работата на парламента започна с ескалация на напрежението и искри, след като депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков се опитваше да прочете декларация в отговор на такава, прочетена от парламентарната група на „Възраждане“. Първо Искра Михайлова от проруската формация в парламента атакува „Продължаваме промяната – Демократична България“ заради съдържанието на изнесения запис от Национален съвет на партията на Кирил Петков и Асен Василев, в който се говори за чистка в администрацията и службите за сигурност, както и съгласуването им с посолства.

Припомняме, че депутатите от „Възраждане“ не пропускат възможност да саботират работата на НС, да вдигат скандали за щяло и нещяло и да провокират колегите си от останалите парламентарни групи.

Градусът на напрежението се повиши, след като Божанков заяви от парламентарната трибуна, че „въпреки че говореха срещу меките китки, двамата с Цончо Ганев и Костадин Костадинов най-много ни съмняват, че са такива в това отношение“, посочи Божанков. Той неколкократно бе прекъсван по време на опита си да прочете декларация от името на парламентарната група на ПП-ДБ.

„Кой има интерес от референдум срещу еврозоната и НАТО, и иска да ни извади от ЕС. България гарантира своята сигурност, като членува в най-силния съюз в света – НАТО. В нито една страна от НАТО няма война. Извън НАТО, ние бихме виждали такива сцени, каквито виждаме в Бахмут“, заяви Божанков. И подчерта, че „националните предатели са тези, които искат точно това. И когато „Възраждане“ говорят за външна намеса, знаем си ги – те говориха срещу ваксините, излязоха ваксинирани, говориха срещу еврото, НПО-тата, срещу меки китки. Между другото, двамата с Цончо Ганев и Костадин Костадинов най-много ни съмняват в това отношение“, заяви Божанков.

След изказването на Божанков депутати от “Възраждане” отидоха на парламентарната трибуна и страстите се увеличиха, като се започна с реплики и бутане. Манол Пейков от ПП-ДБ е одран по бузата, а депутат от “Възраждане” се оказа със счупени очила.

На видео, разпространено от депутата от ПП-ДБ Искрен Митев се вижда, че депутатът от „Възраждане“ Цончо Ганев наплюва някого в пленарната зала, вероятно в реплика на Явор Божанков.

Дори и след обявена почивка страстите в залата не стихнаха. Спречкването в пленарната зала наложи прекъсване на заседанието.

Българските депутати решиха да разгледат утре на второ гласуване промените в Закона за съдебната власт, внесени от Министерския съвет, който според програмата беше първа точка за днес. Явно за тях е по-важно да принизят парламентарната зала до нивото на долнопробна кръчма, отколкото да придвижат така важните промени по Закона за съдебната власт и да свършат някаква работа. Защото от началото на 49-то НС те не са свършили почти нищо. Вместо това, те си пилеят времето в многократен безсмислен парламентарен контрол и четене на декларации, без да извършват реална законодателна дейност. А днешното им държание беше върхът на айсберга.

За съжаление подобно провокативно поведение е недопустимо за народни представители, особено в пленарната зала на българския парламент. Явно махленските прояви са в превес на дипломатичността и възпитанието, което изисква подобна институция. Ние като избиратели може само да се чудим, как такива индивиди са се озовали там, че даже и ни представляват.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук