Румен Радев
Той няма да ходи на среща с "войнолюбците". Снимка: БТА

Президентът Румен Радев вече открито показва нежеланието да се състави редовно правителство в България. Не е тайна, че самият той и кръговете около него показват явното си предпочитание към Русия, а едно прозападно правителство никак не ги устройва. Поведението на Радев напоследък, противоречи на постоянните му уверения, че е избран да бъде обединител на държавата и да съхранява демократичността. Напротив, той не само че управлява индиректно държавата, чрез назначените от него служебни министри, но и разделя обществото с думите и действията си, които в повечето случаи не са в интерес на държавата, която твърди, че представлява. 

Днес преди участието си в срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова президентът Радев каза, че оповестените „срамни“ записи от Националния съвет на „Продължаваме промяната“ разклащат доверието и европейската перспектива на България.

“Винаги съм заявявал, че България трябва да има редовно правителство, но и твърдя, че то трябва да бъде нормално, да почива на ясни демократични принципи и най-вече да работи за България. Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго, освен отвращение, а то не води до доверие и до устойчиви решения”.

Подобни инсинуации са характерни за президента, който дори при връчването на мандата на акад. Николай Денков от ПП-ДБ, го призова открито да не съставя правителство.

Радев обвини ПП-ДБ и лидерите им, че разклащат доверието и европейската перспектива на България, но всъщност е точно обратното. Именно неговата политика, поведението на неговите министри и открито прокремъските му възгледи поставиха България в сивата зона на лутането между Русия и Украйна и я отдалечиха с много от еверопейските ни партньори, като същевременно сринаха доверието, което те имаха към нас. Това ни попречи и за Шенген и за еврозоната и допълнително обезвери българските граждани, чието доверие в институциите и без това намалява драстично.

А целта от действията му в последните дни е ясна –  да се осуети избирането на правителство с втория мандат. Кой ще бъде облагодетелстван от подобно развитие – можем сами да отгатнем.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук