счетоводство

Много хора смятат, че когато притежават стартираща или малка фирма, която няма голямо движение или персонал, нямат необходимост от използването на счетоводни услуги, което, от своя страна, ще им донесе спестяване. Това не е така, защото счетоводството и бизнеса са тясно свързани и са в права зависимост. 

Много хора смятат, че сами могат да извършат контрол над финансите си и да работят със счетоводна програма, което понякога се оказва непосилна задача, носеща със себе си последствия в дългосрочен план.

Кои фирми имат нужда от водене на счетоводството?

От счетоводни услуги се нуждае всяка фирма, независимо от това дали е малка или голяма. Самостоятелния финансов контрол не е оптимален вариант, дори при минимално движение, защото трудно можете да проследите финансовите си резултати, да спазвате всички срокове и да наваксате с познанията, които професионалистите имат.

Те имат достъп до специализирани многофирмени софтуери, които извършват множество действия едновременно, позволяват им да съставят месечни и годишни отчети и да изискват своевременна информация за дейността и резултатите. Професионалните счетоводители имат необходимите познания относно фирменото, данъчното и осигурителното законодателство, които собствениците на предприятията нямат.

Ако дейността ви предполага наличието на стока на склад, счетоводителите работят със специализиран складов счетоводен софтуер, с който информацията за всички контрагенти, номенклатури и бройки, е изрядно класифицирана.

счетоводен софтуер

С какво е полезно професионалното водене на счетоводство на малките фирми?

Големите предприятия разполагат с маркетингови отдели и счетоводители на място, които да ръководят финансите и да следят за изрядността на документацията. Малките и новостартиращите фирми не разполагат с такъв персонал в повечето случаи, което налага наемането на такива услуги от външни за предприятието източници – счетоводители на свободна практика или кантори. Те помагат на фирмата, която обслужват с:

 • изчисляване на работни заплати, осигуровки, класифициране на документацията, свързана с работниците;
 • извършване на ежемесечна отчетност;
 • изготвяне и подаване на ГФО;
 • изготвяне на данъчни декларации, кореспондиране с институциите и подаване на документите директно към тях.

Голяма част от тази незаменима за бизнеса дейност се извършва благодарение на счетоводния софтуер, включително и осчетоводяването на стопански операции. Те използват специални програми, както и онлайн софтуери, разполагащи с облак за съхранение на данни, който позволява бърз и лесен достъп до информация за предприятието и висока надеждност за опазване на пълната конфиденциалност.

Какви са предимствата на счетоводните софтуери?

Счетоводните софтуери позволяват осчетоводяването на документи, свързани с клиенти, доставчици и служители на дадено предприятие. Те представляват автоматизиран начин за увеличаване на производителността на счетоводителя. Основните предимства, които притежава счетоводния софтуер, са:

 • намаляват се шансовете за възникване на грешки, защото всичко е автоматизирано;
 • предоставя се лесен и бърз достъп до нужната информация;
 • благодарение на счетоводния софтуер могат да се изготвят анализи както на текущо ниво, така и за отминали периоди;
 • извършва се контрол над заплатите, осигуровките на служителите;
 • изчислява се финансовия резултат на предприятието;
 • издаване на важни документи – ГФО, месечни отчети, ведомости за заплати и тн;
 • данните, които въвеждате, се запазват в архиви и по този начин, чрез използването на специализирания софтуер, можете да използвате информация, въведена назад във времето;
 • програмите се усъвършенстват. Има специални уеб базирани такива, предоставящи ви възможност да работите директно онлайн, където данните се съхраняват по сигурен и надежден начин в облачното пространство;
 • наличието на такава специално създадена програма за счетоводство увеличава производителността и намалява необходимото технично време за изготвяне и предоставяне на анализи към институции и собствениците на фирмата, която се обслужва.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук