пари долари

Ню Йорк, Сингапур, Копенхаген: животът в тези градове е всичко друго, но не и евтин. Има градове обаче, където животът може да се окаже дори още по-скъп.  Класацията на Economic Inteligence Unit за разходите за живот във водещите градове в света  показва кои са тези градове – и как пандемията им е повлияла – положително или отрицателно.

Докладът  анализира развитието на цените в 130 града по света и публикува класация за разходите за живот в целия свят.

Подобно на 2019 г. и през 2020 г. три града споделят първо място в списъка на най-скъпите градове за живеене в света. Хонконг запазва мястото си на върха и е допълнен от Париж и Цюрих. Следва Сингапур на четвърто място, а Тел Авив и Осака са на пето място.

Коронавирусът  силно влияе върху списъка с най-скъпите градове в света

Новото издание на Доклада за разходите за живот в световен мащаб показва как пандемията от Covid-19 е променила значително разходите в началото на 2020 г. Класацията показва, че градовете в Америка, Африка и Източна Европа са поевтинели през последната година, докато градовете в Западна Европа са поскъпнали. Наред с други неща, това е свързано с факта, че европейските валути отново се повишиха спрямо щатския долар.

Местата в света, чиито разходи за живот са се понижили  най-много през тази година, включват както Рио де Жанейро и Сао Пауло в Бразилия, така и Рейкявик и Истанбул.

 

10-те най-скъпи градове в света

1.Цюрих, Швейцария

1.Париж, Франция

1.Хонконг

4.Сингапур

5.Тел Авив, Израел

5.Осака, Япония

7.Женева, Швейцария

8.Ню Йорк, САЩ

9.Копенхаген, Дания

10.Лос Анджелис, САЩ

 

Най-евтините градове в света:

  1. Дамаск, Сирия
  2. Ташкент, Узбекистан
  3. Лусака, Замбия
  4. Каракас, Венецуела
  5. Алмати, Казахстан

Методология за класиране:

EIU събира данни, като проучва магазини и доставчици на услуги от дискаунтери до луксозни марки. Това определя ценовия диапазон, който се изчислява в хода на проучването. След това 50 000 отчетени цени се преобразуват в щатски долари, като се използва преобладаващият обменен курс, за да се позволи сравняване на градовете. Всички градове се сравняват с Ню Йорк като основен град, който има стойност на индекса 100.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!