листите
На снимката: заседание на парламента в новата сграда

Антиправителствените протести, както и коронавирус-кризата и икономическата разруха, която тя предизвика у нас са причини предстоящите парламентарни избори да са едни от най-интересните през последните години. Това обещават и социолози, и анализатори.

Въпреки огромната подкрепа, която получиха протестите и многото политически партии, които се включиха в тях, от тях не последва политическо обединение. Това означава, че на предстоящите избори представителите на извънпарламентарните опозиционни партии освен със статуквото ще се борят и помежду си.

Основно 3 са опозиционните партии, които не са в настоящия парламент, но според социологическите проучвания се очаква да бъдат в следващия – „Демократична България”, „Има такъв народ” и „Изправи се! Мутри вън!”.

Предизборната кампания скоро ще е в ход с пълна сила, а вече са ясни и водачите на листите, които ще теглят партиите си към 45-то Народно събрание.

Оспорвана битка в столицата

В партийните листи в трита многомандатни изборни района в столицата трите опозиционни партии са заложили на своите най-изявени представители.

Лидерски сблъсък се очертава в столичния 25 МИР. От страна на „Демократична България” там водач е Христо Иванов, срещу него застават адвокатът Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!” и сценаристът от партията на Слави Трифонов – Филип Станев. Те, от своя страна, ще се борят с Бойко Борисов и Корнелия Нинова.

По-рано днес стана ясно, че бившият омбудсман Мая Манолова ще е водач на листата в 23 МИР-София. Водещи позиции там заемат също другият лидер в „Демократична България” – ген. Атанас Атанасов, както и имунологът Андрей Чорбанов.

В столичния 24 МИР водач на листата на „Има такъв народ“ е синдикалният експерт Мика Зайкова. На водещи позиции са и ПР експертът от коалиция „Изправи се! Мутри вън!” – Арман Бабикян, както и съпредседателят на „Зелено движение” Владислав Панев.

Демократична България

Освен в столицата Христо Иванов е водач и на листата в Пловдив, където също се очертава лидерска битка. Там отново начело на листите са Бойко Борисов и Корнелия Нинова.

Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов и Владислав Панев също водят по още една листа – Атанасов – тази в Благоевград, а Панев – тази в Шумен. Борислав Сандов, другият съпредседател на Зелено движение води в Смолян.

Велизар Шаламанов, експертът по сигурност на партията, също води две листи – в Пловдив-област и в Монтана.

Атанас Славов, специалистът по конституционно право на партията води листата в Стара Загора. Във Варна водач е музикантът Стоян Михалев, а в Бургас – IT специалистът Ивайло Мирчев.

Има такъв народ

Слави Трифонов ще бъде водач на две листи – тази във Варна, както и тази в Стара Загора.

Сценаристът Ивайло Вълчев също ще води в 2 листи – в Бургас и в Ямбол. Освен в столицата Филип Станев също ще застане начело и на още една листа – тази в Хасково.

Тошко Йорданов, зам. председателят на „Има такъв народ” също ще участва в лидерската битка, която ще се проведе в Пловдив-град, като освен там той е и водач на листите в Пловдив-област.

Сценаристът Александър Вълчев води листата в Смолян, а финансовият експерт Любомир Каримански, е начело на листата в Габрово.

Макар и не водачи на листи, на избираеми места в тях също са поставени добре познати експерти. В 24-и МИР в столицата след Мика Зайкова е експертът по сигурност Николай Радулов. Енергетикът Иван Хиновски пък заема трета позиция в 25-и МИР и втора във Враца.

Изправи се! Мутри вън!

В Пловдив-град срещу Христо Иванов и Тошко Йорданов ще се изправи адвокатът Николай Хаджигенов.

В Пловдив-област водач на листите е председателят на КП „Коалиция за България“ и бивш народен представител Румен Йончев.

Димитър Делчев от „Движение България на гражданите“, една от партиите в регистрираната коалиция „Изправи се! Мутри вън!“, е водач на листата в Благоевград.

Татяна Дончева, председател на „Движение 21“ ще води листите във Варна. В Бургас водач на листата е Живко Табаков – общински съветник и председател на Комисията по туризъм в Общински съвет Бургас.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!