Пабло Хасел
На снимката: Пабло Хасел

8 души отиват на съд заради рапъра Пабло Хасел. Подсъдимите са обвинени, че са част от престъпна група, която е била основното ядро на масовите безредици след арестуването на рапъра Пабло Хасел. Шестима от тях са италианци, един е испанец и един е французин. На осемте пълнолетни граждани са повдигнати обвинения за принадлежност към престъпна група, нарушение на обществения ред, увреждане на имущество и опит за убийство.

Младежите са заподозрени, че са запалили в нощта срещу събота полицейски микробус, в който бил каталунски агент. Спецслужителят успя да се измъгне от пламтящата кола невредим.

Инцидентът се случиш в 12-ата поредната нощ на безредици в защита на арестувания рапър Пабло Хасел. Въпросната вечер полицията арестува 15 души, 7 от които са част от съдената група.  Осмият участник в нея бе заловен по-късно.

Според властите петимата мъже и трите жени са действали  като организирана престъпна група при разбиването на банки, магазини и нападенията над полицаи.

Регионалният министър на вътрешните работи Микел Сампер съобщи, че подсъдимите винаги са се движели в група. Докато едните вандалстват, другите са се грижели за сигурността на съмишлениците и са им осигурявали прикритие и изходен маршрут от местопрестъплението, за да отърват ареста.

При събирането на доказателства разследващите са претърсени две индустриални сгради в Барселона и Матаро, обитавани от непълнолетните престъпници. Разследването продължава, а полицията не изключва предстоящи арести на съучастници на съдената престъпна банда.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!