Най-малко седем души са задържани в Барселона, Испания, където за шести пореден ден има бунтове, организирани от леви радикали във връзка с ареста на рапъра Пабло Хасел.

Акцията в Барселона започна на гара „Сантс”. Протестиращите се насочиха към центъра, но полицията блокира подхода им към площад „Испания”. Колоната смени маршрута си и се насочи към Университетския площад под песните на Асел. Радикали, много от които непълнолетни, започнаха да хвърлят камъни, боклуци и бутилки по служителите на реда, да крещят обиди и да вадят пътни знаци. Полицията отблъсна протестиращите назад и те се насочиха към площад „Каталуния”, изграждайки нови барикади по пътя си. В неделя следобед протести и сблъсъци се проведоха и в Билбао.

Протестите в Испания започнаха във вторник след ареста на рапъра Пабло Асел Хасел, който беше осъден на девет месеца затвор за обида на монархията и възхвала на забранени терористични организации в песни и социални медии. В много градове действията прерастнаха в бунтове и сблъсъци с полицията, най-жестоките бяха в Барселона. Задържани са десетки хора (почти всички вече са освободени), над сто са ранени, включително десетки служители на реда. В акциите участват млади хора с ултралеви възгледи и анархисти.

Испанският премиер Педро Санчес заяви, че е необходимо да се засили защитата на свободата на словото в страната, но според него използването на насилие е неприемливо при никакви обстоятелства.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!