протест газ
Снимка: Фейсбук/#ГАZwithme

Русия прекрати доставките си на газ за България и Полша, след като двете държави отказаха да плащат в рубли. Това предизвика истерия сред част от политиците и експертите, които твърдяха, че руският газ е незаменим и ще бъде невъзможно да се намери такъв на по-добра цена. Но това се оказа напълно невярно.

Вчера държавният газов доставчик „Булгаргаз“ успя да осигури през българската газова борса всички търсени от дружеството количества за септември при много голям интерес, като е постигната и много изгодна цена – реперната на нидерланската газова борса TTF минус 30 евро, при това с доставка на виртуална търговска точка в България с включени в стойността всички разходи.

Това по изчисления на пазарни играчи прави под 322 лв./МВтч., което при миксиране с азерския газ ще доведе до по-ниски крайни цени за клиентите.

В интервю за БНР икономистът Евгений Кънев обясни, каква цена щяхме да плащаме, ако купувахме газ от „Газпром“ в момента, и тя се оказа съвсем различна от мита за „евтиния руски газ“.

„Ако продължавахме днес да купуваме газ от „Газпром“, по формулата, по която купувахме, трябваше днес цената да е около 170 евро, т.е. около 340 лева. Виждаме, че в момента КЕВР ще одобрява цена от 300 лева за мегаватчас, което означава, че „Булгаргаз“ отново щеше да трупа загуби“, заяви Кънев.

С осигуряването на необходимите количества газ, активното запълване на хранилището в Чирен, почти готовата газова връзка с Гърция, реалния шанс да сключим дългосрочен договор за азерски газ и протестите #ГАZwithme, които отразяваха недоволството на хората към желанието на служебното правителство да се обърне към „Газпром“, кремълската пропаганда стана особено активна.

Месеци наред руската „пета колона“ у нас се опитва да наложи клишето, че едва ли не България доброволно се е отказала от руския газ.  А това е абсолютно невярно. „Газпром спря доставките на газ първо на България и Полша от цяла Европа, нарушавайки сключените дългосрочни договори с двете страни. Българската държава и до ден днешен продължава да изпълнява задълженията си по договора.

„Ние не сме прекратили отношенията си с Русия. Договорът го изпълнявахме до последно и всеки ден не получавахме газа, който е по тази заявка. На два пъти се опитахме да направим плащане, но то беше върнато“, обясни бившият вицепремиер Асен Василев.

Газ има, диверсификацията е възможна, а разходите могат да бъдат поносими. Всичко зависи от решенията, които ще вземе служебното правителство. След като има уредени танкери с втечнен газ и готова газова връзка, която чака само разрешенията от българска страна, ще е жалко да се обърнем назад, след всичко, което се постигна  за краткия период от 4 месеца.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук