Мария Захарова
на снимката: Говорителят на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова

На 14 май Русия започна разследване на „Financial Times“ и „New York Times“, след като вестниците заявиха, че властите може би значително намаляват отчитания брой на смъртни случаи от коронавируса в страната. Държавният орган за комуникации „Роскомнадзор“ заяви, че изучава докладите, за да установи дали те нарушават закона на страната срещу дезинформация, съобщава „Юрактив“. Запитан от АФП, регулаторът не каза дали планира да наказва двете медии.

Говорителят на външното министерство Мария Захарова поиска „Financial Times“ и „New York Times“ да оттеглят „дезинформацията“, като добави, че официални писма са изпратени до главните редактори на вестниците.

 

„Виждаме – и има все повече доказателства – че за съжаление определени сили на Запад се стремят да използват настоящата криза в света, за да дискредитират правителствените усилия в редица държави, за да дестабилизират положението“, каза Захарова пред репортери.

 

Тя посочи, че историите на „Financial Times“ и „New York Times“ са подозрително сходни и са публикувани в един и същ ден.

Официални жалби ще бъдат изпратени и до представителя на ОССЕ по въпросите на свободата на медиите, до Одри Азулай – генерален директор на ЮНЕСКО и до секретариата на ООН, каза Захарова.

Нямаше незабавен коментар от „Financial Times“, докато „New York Times“ заяви, че стои зад материала си.

 

„Ние сме уверени в точността на нашата история, която се основава на публично достъпни правителствени записи и интервюта с експерти от държавни институции. Никакви факти от нашата история не се оспорват“, заяви в изявление вицепрезидентът на „New York Times“ по комуникациите Даниел Роудс Ха.

 

Русия е вторият по големина брой случаи на коронавирус в света, но е регистрирал 10 пъти по-малко смъртни случаи от Великобритания, Франция, Италия и Испания.
Към датата на разследването страната има 252 245 потвърдени коронавирусни инфекции и 2 305 смъртни случая.

Такава е обстановката в много болници в Русия.


Критиците обвиняват Русия, че е укрива броя на смъртните случаи, за да омаловажи мащаба на кризата. Казват, че е трудно да се повярва, че зле финансираната здравна системата в страната се справя по-добре от тази в Съединените щати и Западна Европа, припомни „Юрактив“.

Властите отрекоха да сафалшифицирали числата, пояснявайки, че отчитат само смъртни случаи, причинени директно от коронавируса, и че тъй като пандемията дойде по-късно в Русия, страната е успяла да извлече поуки от опита на Западна Европа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!