Жител инспектира щетите след наводнението в Шулд, Германия, 15 юли 2021г.

Възстановяването на зоните във федералните провинции Рейнланд-Пфалц и Северен Рейн-Вестфалия, засегнати от опустошителните наводнения в Западна Германия, може да отнеме няколко години. Това съобщи агенция DPA, позовавайки се на ръководителя на Централния съюз на германската строителна индустрия (ZDB) Райнхард Кваст.

„След наводнението на Елба през 2002 г. бяха необходими около три години за възстановяване от най-големите щети, и пет години, за да се приведат засегнатите райони в предишния вид“, каза Кваст.

Мащабът на щетите от бедствието в Западна Германия е голям, но точният размер на загубите все още е доста труден за определяне.

„Строителните компании и специалистите са в състояние да увеличат производителността до 120-130%“, каза ръководителят на ZDB.

В същото време той поясни, че поръчките могат да бъдат преразпределени в полза на засегнатите региони.

Кваст подчерта обаче, че недостигът на строителни материали в момента е сериозен проблем за възстановяването на зоната на бедствието. Влошената инфраструктура, включително мостове и пътища за достъп, е друг фактор, усложняващ ремонта в засегнатите райони.

По-рано агенция DPA съобщи, че щетите, нанесени на железниците на концерна Deutsche Bahn и магистралите в западната част на страната, могат да достигнат 2 милиарда евро.

Припомняме, че от 12 юли в Западна и Югозападна Германия бушуват превалявания, причиняващи опустошителни наводнения. Федералните провинции Северен Рейн-Вестфалия и Рейнланд-Пфалц бяха най-засегнати. След тях и в Саксония и Бавария се стигна до тежки наводнения. Повече от 150 души загинаха от последиците от пороите в най-засегнатите райони. Заради дъждовете притоците на реки преляха бреговете.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!