ГЕРБ и ДПС не искат да спечелят тези избори
На снимката: Кольо Колев

Социологът Кольо Колев е роден през 1956 г. Завършил е психология в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е социална психология и социология. През 1994 г. учредява частната агенция „Медиана“, която оглавява до днес

Как ще коментирате първите резултати след изборите? Бяха ли очаквани? 

Има изненада и това е по отношение на „Продължаваме промяната”, които най-вероятно след като се видят резултатите от чужбина, ще бъдат първа политическа сила. Очаквах положителен ръст, но беше трудно да се предвиди, че те ще победят ГЕРБ. Те постигнаха това, което постигна Слави Трифонов на предишните избори. Това, което се случва, до голяма степен е римейк на предишните избори. Тогава една огромна част от хората гласуваха за Слави Трифонов, за да бъде моторът на промяната. Но Слави Трифонов не пожела да го направи. Съвсем естествено тези хора се отдръпнаха и намериха в новата политическа формация свое представителство. Надежда да се смени моделът за управление. Това са предимно млади хора.

След това разпределение на мандати дали ще е възможно съставяне на анти ГЕРБ правителство?

Ако се стигне само до чиста аритметика е ясно. Данните показват, че е напълно възможно правителство на промяната. Правителство, до голяма степен „слепено” от новата формация, но в него трябва да участват три, а може би и четири политически формации. На тези избори имаше две игри – на ГЕРБ и ДПС, които не искаха да са във властта. Те се борят да докажат, че новите са некадърници и не могат да се справят като по този начин се създаде усещане за безнадежност в избирателя. Тази игра ще продължи и след изборите. Дали новите ще бъдат на висотата да успеят да създадат стабилно управление. Факт е, че всяка една част от тази коалиция е в състояние да турбилира цялото.

Какво означава отпадането на „Изправи се.бг.Ние идваме!”, които са едно от лицата на протестните партии?

Това до голяма степен означава загуба на потенциал за партиите на промяната. Чрез тях се губят някъде около 70 – 80 хиляди. Част от тях сега отиват към „Възраждане”. Това е по-скоро протестна формация, която ще бъде анти всичко, но без голяма тежест в другата „голяма игра” – играта за управление. „Възраждане” не е избутала „Изправи се.бг.Ние идваме”. По-скоро голямата част от техните избиратели се насочиха към „Продължаваме промяната”. Партията на интелигентното, която прехвърля мостове и която съчетава в себе си и ляво и дясно. „Възраждане” е по-скоро формация на протеста срещу цените за бита, против „заговора” на запада. Тя намира своята хранителна среда в кризите, които се стоварват върху страната ни.

Какво показват резултатите от президентския вот?

Единственото, което спря Радев да е победител на първи тур, е избирателната активност, която беше по-ниска от необходимата. Ако има някаква изненада това е безумието, което сътвориха Демократична България и издигнатия от тях кандидат за президент, който атакуваше самата партия, която го е подкрепила.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук