Кольо Парамов
на снимката: Кольо Парамов

Бюджет 2021 е фундаментален проблем. Тази година даваме 200 млн. лв за избори, които в крайна сметка се оказаха непрокопсана идея. Ситуацията е тежка и изисква  решение – бюджетът трябва да се разгледа, да се доконструира и да се промени, отчитайки всички фактори. Това коментира финансистът Кольо Парамов специално за ДЕБАТИ.БГ.

За спешна актуализация на бюджета призоваха днес финансовият и здравният министър. Призивът им е на фона на задълбочаваща се политическа криза.

Дано всичко, което стана в парламента, трябва да е една поучителна история за всички. Има три основни, важни задачи. Подготовката на 4-тия вариант за ковид-19, пенсионната реформа и регламентацията по отношение на гаранцията за някои от плащанията, предизвикани от кризата, посочи той.

По думите му има и още един огромен проблем, който ще изкристализира през ноември, но за който не се говори достатъчно.

Той е свързан с цената на ел енергията. Имаше груба грешка от страна на управляващите преди и сега, да допуснат присламчване към Гръцката национална енергийна борса, която е възможно най-скъпата и подценяването на варианта за превключване към румънската. Съответно достигане на цени, които са абсолютно непоносими и са алогични от гледна точка на производство на тежка индустрия и металургия.

Изводът на експерта е, че това е знак, че някой се занимава само с преимуществата на износната квота на ел енергия, а не за задоволяване на потребностите на България като държава, производствен цикъл и отношение към бита и заплатите на хиляди хора.

Бюджет 2020 ще бъде регламентиран на 1-ви октомври как ще се случи. Тази необходимост трябва да бъде изпълнена. Има вариант да изберат част от служебния кабинет за едно правителство до 10 месеца, за да може да стигнем до другата пролет. Ако това стане, България може да се надява тези фактори да бъдат преодолени и парламентът да го гласува, допълни Парамов

Кои са най-важните аспекти в него, които могат да бъдет коригирани; има ли държавата резерви и какви и кой е най-лошият сценарий и последици, ако не се подговди бързо и отговорно в тази сфера – четете ТУК цялото интервю на ДЕБАТИ.БГ. 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!