Спорният строеж за Детска болница

Заради съмнения за поредица от закононарушения, които са ощетили държавата, Министерството на здравеопазването даде на прокуратурата проекта за строителството на Национална детска болница на кабинета “Борисов“. Новината за това съобщи служебният здравен министър Стойчо Кацаров по време на изслушване в парламента по темата.

“Ние сме изпратили всички материали по делото на специализираната прокуратура за извършване на проверка и евентуално установяване на данни за нарушение на всички длъжностни лица, ангажирани по този казус – министър-председателят Бойко Борисов, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и членовете на съвета на директорите на двете дружества“, каза служебният здравен министър.

Фрапиращо е, че създадената от правителството държавна здравна инвестиционна компания, която е управлява проекта, е превела авансово 9 млн. лева на консорциума от фирми от групата на “Главболгарстрой“ (ГБС), без да има законово основание за това, коментира още той.

„Сигурен съм, че ние ще намерим тези пари и ще ги върнем на държавата“, каза  Кацаров.

Министърът определи като нарушение и заобикаляне на закона смяната на възложителя за обществената поръчка за детската болница и увери, че бордът на Здравната инвестиционна компания ще бъде сменен.

Изграждането на болница ще отнеме около 6-7 г. До тогава децата ще продължат да се лекуват в ужасни условия.

„Идете да ги видите, ако се съмнявате в това, което ви казвам. Стаите са по 6-7 кв. метра, с две легла, без климатична инсталация, без санитарен възел, с една мивка, която, като пуснеш чешмата, пръска на чаршафа на детето“, каза Кацаров.

Служебният здравен министър предложи да се помисли дали е възможно правителствената болница, от която правителството и депутатите нямат нужда, временно да бъде дадена на болни деца.

Депутати от ГЕРБ и БСП припомниха, че тази опция вече е била обсъждана в миналото и е била отхвърлена като неприемлива.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук