Асен Василев
На снимката: министърът на финансите Асен Василев.

Възможно е от септември мярката 60/40 за бизнеса да спре, а след това да се наложи орязване на социалните мерки и на заплатите във важни сектори като полиция и затвори, съобщи след заседание на Министерския съвет финансовият министър Асен Василев. През октомври може да спре и плащането на 50-те лева за пенсионерите.

Очаква се до края на годината да бъдат събрани около 2 млрд. лева допълнителни приходи, над това, което е заложено в Закона за бюджета. Според Василев при такава добра приходна част не трябва да се тегли заем, но се налага актуализация на бюджета.

„В Закона за бюджета се фиксира както приходната част, така и разходната част. Ние даже да имаме 2 млрд. повече приходи нямаме право да ги харчим, да ги използваме за различните видове средства, които трябва да бъдат дадени – за пенсии, за подкрепа на бизнеса, за здравеопазване“, обясни той.

По думите му, ако няма тежка ковид криза тези приходи могат да бъдат даже над 2 млрд. лева. Асен Василев бе категоричен, че държавата има пари, но без санкция на парламента те няма как да бъдат насочени към хората, които имат нужда от тях.

Служебният министър обърна внимание, че за COVID мерки и избори са били заложени от ГЕРБ 1,196 млрд. лева, а вече са похарчени 1,094 млрд. лева над тази сума. Тепърва ни чакат още избори и още поне една вълна на коронавируса, предупреди той.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук