Ердоган

В телевизионно интервю пред CNN Türk президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че може да се срещне с лидера на талибаните като част от усилията за прекратяване на боевете в Афганистан.

„Може би дори ще мога да приема човека, който е техен лидер“, каза турският президент.

Ердоган  обърна внимание, че случващото се в Афганистан е обезпокоително. Още миналия месец държавният глава заяви, че Турция ще проведе дискусии с талибаните като част от мирния процес.

Ердоган вече е разговарял по телефона с афганистанския си колега Ашраф Гани.

В разговора са били обсъдени двустранните отношения между Турция и Афганистан, а турският лидер е потвърдил готовността на страната  да продължи да подкрепя мирния процес в Афганистан.

Припомняме, че насилието в Афганистан нарасна след обявяването на изтеглянето на всички американски сили и съюзници от НАТО от страната това лято. Това  решение бе взето от американския президент Джо Байдън.

На снимката: Джо Байдън

„Те трябва да се борят за себе си, да се борят за страната си. САЩ подчертават, че ще продължат да изпълняват задълженията си, като предоставят директна въздушна подкрепа“, каза държавният глава в Белия Дом.

Байдън обърна внимание, че  САЩ вече е похарчила над трилион долара за 20 години. Обучили са и предоставили модерно оборудване на повече от 300 000 афганистански войници. С изтеглянето на американските войски от страната се слага край на най-дългата военна операция на САЩ в тяхната история.

Бойци на талибаните вече са превзели повече от една четвърт от провинциалните столици на Афганистан. Всичко това  за по-малко от седмица.

На 11 август талибаните завзеха административния център на провинция Бадахшан – град Файзабад в Северен Афганистан. Според агенция Pazhwok талибаните контролират центровете на седем от деветте северни провинции на страната. Правителствените сили засега контролират само центровете съответно на провинциите Балкх и Фаряб.

Напрежението там увеличава мигрантския поток в Европа.

мигранти, граница,Гърция, Турция

Още вчера шест страни-членки на ЕС са изпратили писмо до Европейската комисия, в което предупреждават да не се спират депортациите на афганистанци, търсещи убежище в ЕС, въпреки големия напредък на талибаните в Афганистан.

„Това, че райони в дадена страна не са безопасни, не означава, че всеки неин гражданин автоматично има право на закрила“, каза в пост в Туитър Сами Махди, белгийският държавен секретар, отговарящ по въпросите на бежанците и миграцията.

Той посочи Германия, Австрия, Нидерландия, Дания и Гърция като другите страни, подписали писмото до Европейската комисия.

Очаква се въпросът за кандидатите за убежище от Афганистан в ЕС да бъде обсъден на извънредно онлайн заседание на министрите на вътрешните работи на страните-членки, което ще се проведе на 18 август. Заседанието бе свикано главно, за да бъде дискутирана вълната от нелегални мигранти, пресичащи границата между Беларус и Литва, която е членка на ЕС. Полша и Латвия също се сблъскват на с растящ поток на мигранти от Беларус.

Дали мигрантите ще минават през България и ще остават ли тук?

Страната не е сред най-желаните дестинации за тези хора. Въпреки това на 16 август от 14.00 часа президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Една от темите ще бъде „Мерки за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на Република България с Република Турция“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!