Афганистанските сили за сигурност, талибани

Талибаните завзеха столицата на шеста афганистанска провинция за по-малко от седмица, превземайки северния град Айбак, заяви заместник-губернаторът и говорител на бунтовниците.

Талибаните „имат пълен контрол“, каза Сефатула Самангани пред АФП, малко след като говорител на талибаните написа в Туитър, че всички правителствени и полицейски съоръжения са „прочистени“.

Градовете Зарандж и Шеберхан паднаха в края на миналата седмица. Ожесточени битки продължават в Лашкар Гах, Кандахар и Херат, а талибаните твърдят още, че Мазар-и-Шариф – най-големият град в северната част на Афганистан – също е атакуван.

Междувременно беше разкрито, че пилотите напускат афганистанските сили, след като се превърнаха в цел на убийства, оставяйки правителствените войски до голяма степен без въздушна подкрепа, която ще бъде ключова за спечелването на битката срещу талибаните.

Осем пилоти бяха убити през последните седмици, като Хамидула Азими – пилот на Блек Хоук – почина последен, след като беше взривен близо до столицата Кабул в събота. Азими беше убит от бомба, прикрепена към колата му, която се взриви, ранявайки пет цивилни наблизо.

Говорейки анонимно пред „Таймс“ един от пилотите каза, че познава 19 свои колеги, напуснали военновъздушните сили през последните седмици, защото правителството не може да гарантира тяхната безопасност.

„Летя от десет години. От деня, в който облякох униформата си, се заклех да защитавам страната си до последната капка кръв…, но виждайки убитите ми приятели…, не се чувствам в безопасност. Трябва да сменям колата, която използвам всеки ден, като вземам назаем колите на приятелите си, за да отида на работа. Не мога да прекарвам време извън дома си. Не мога да отида да пазарувам, дори да се подстрижа. Обмислям да напусна работата си. Ако правителството може да гарантира безопасността на семейството ми, ще остана в базата и ще се боря винаги“, каза той.

Междувременно Нематулах Хемат, журналист, работещ в провинция Хелманд, беше отвлечен днес от талибаните, съобщиха местни власти.

Въздушните сили на афганистанската армия представляват нейното най-голямо предимство пред талибаните

Афганистанските военновъздушни сили бяха силно засегнати от изтеглянето на САЩ и НАТО, тъй като армия от контрагенти, които поддържаха самолети и хеликоптери, използвани от правителствените сили, напуснаха страната с тях. Около една трета от военните самолети са излезли от строя поради повреда или липса на резервни части, като духът сред пилотите е на изчерпване.

Въздушните сили превъзхождаха талибаните, тъй като те имат редици, пълни с опитни и закалени в битки бойци, но не могат да използват самолети.

Но това предимство бързо се изпарява – САЩ са принудени да доставят бомбардировачи и безпилотни самолети от Оман, за да влязат битки в полза на правителството. Тези полети успяха да спрат нападенията на талибаните, като това в Лашкар Гах, който изглеждаше готов да падне миналата седмица, преди американските бомби да започнат да падат.

Но талибанските командири са уверени, че САЩ в крайна сметка ще оттеглят въздушната си подкрепа.

„Тези въздушни удари няма да продължат още дълго“, каза един от командирите.

Ако големи регионални столици като Лашкар Гах, Кандахар и Херат паднат, тогава това вероятно ще подтикне бойците да атакуват Кабул. Ако успеят да превземат столицата, това ще ги върне под пълен контрол над страната и ще отмени две десетилетия западна намеса само за няколко месеца.

Още един най-лош сценарий

Анализаторите също предупредиха за друг, най-лош сценарий: никоя от страните не е в състояние да нанесе последния удар, докато мирните преговори се оказват неубедителни. В този случай конфликтът може да се разтегли в дълга кървава гражданска война от вида, наблюдавана през 90-те години на миналия век. Ако това се случи, Афганистан вероятно ще се превърне в рай за терористични групи като Ал Кайда и ИДИЛ.

Генерал сър Ник Картър, ръководител на въоръжените сили, призова Великобритания да застане „рамо до рамо“ с афганистанските сили за сигурност.

Вчера депутатът от торите Тобиас Елууд, председател на Комисията по отбраната на Общността, осъди „изоставянето на страната на самите бунтовници, които ни доведоха там“. Той пише в The Mail on Sunday: „Афганистан може отново да се превърне в терористична държава. Това е страната, която ни донесе 11 септември“.

„Ние рискуваме терористични образувания да се възстановят в Афганистан, за да нанесат вреди в Европа и другаде“, каза бившият командир, генерал сър Ричард Барънс за BBC Radio 4.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук