ТЕЦ Марица Изток 2 енергоблок

В тази връзка „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД ще пусне в работа от утре още един енергоблок – номер 2, с което включените в паралел с електроенергийната система енергоблокове стават пет. Това стана ясно след работна среща проведена в Българския енергиен холдинг с дъщерните дружества от групата.

Останалите три енергоблока на държавната електроцентрала са в планов ремонт. На срещата бяха обсъдени възможностите за реакция от страна на държавните дружества в условията на покачващите се цени на електроенергията на Българската независима енергийна борса.

В срещата участваха заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Публикувани са и три търга за продажба на електроенергия

Търговете ще бъдат проведени утре на 10.08.2021 г. – за периода 16.08.2021 г. – 22.08.2021 г. – 150 MW, за 23.08.2021 г. – 29.08.2021 г. – 150 MW и за м. септември за 150 MW.

В първите 9 дни на този месец средното дневно потребление на крайните снабдители превишава определеното в решението на КЕВР с 5 984 МВтч. За компенсиране на този преразход „Национална електрическа компания“ ЕАД използва повече енергия от централите с дългосрочни договори ТЕЦ „ЕЙ И ЕС-3С Марица Изток 1“(Ей И Ес) и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ (КГМИ 3), като осигурява пълно натоварване на всички работещи блокове, след осигуряване на задължителния резерв за ЕЕС.

Припомняме, че ТЕЦ „Марица-изток 2“ ЕАД пусна трети енергоблок на централата с пълна мощност на 4 август. Тогава от министерството уточниха, че досега централата стандартно работи с два блока – единият за покриване на производството по отпуснатата квота от 1 млн. мегаватчаса електроенергия за регулирания пазар и вторият за свободния пазар.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!