Володимир Зеленски
на снимката: Володимир Зеленски

След преброяването на 40 процента от гласовете, комикът Владимир Зеленски продължава да води в борбата за президентския пост, предаде РИА „Новости“.

За Зеленски са гласували 30.22 процента от украинците. На второ място е действащият президент Петро Порошенко с 16.65 процента. Двамата се класират на втори тур.

От борбата отпада бившата министър-председателка Юлия Тимошенко, която събира 13.13 процента. Тя нарече екзит половете „поръчкови“ и се очаква да не признае и официалните резултати.

Централната избирателна комисия очаква да обяви окончателните резултати до края на деня.

Проруският кандидат Юрий Бойко е взел 11.42 процента от гласовете.

ПЪРВИТЕ КОМЕНТАРИ

Петро Порошенко нарече второто място на изборите за държавен глава на Украйна „труден урок“, пише АФП.

Според частичните резултати той се класира на втори тур, където ще спори с победителя от вчерашния вот Владимир Зеленски.

Комикът Зеленски каза минути след обявяването на резултатите от екзит половете, че работата все още не е завършена.

„Това е една първа стъпка към велика победа“, каза Зеленски пред свои привърженици в предизборния си щаб.

На трето място е класирана Юлия Тимошенко. Според частичните резултати тя отпада от борбата с 14.2% от гласовете.

„Убедени сме, че резултатите от екзит половете, които показват Петро Порошенко на втори тур на изборите, не съответстват на реалността“, каза Тимошенко пред сайта „Украински Новини“. „Това са манипулативни, поръчкови екзит полове, каквато поръчкова социология беше публикувана и преди изборите“, допълни Тимошенко.

Централната избирателна комисия обяви, че не са регистрирани сериозни нарушения по време на изборния ден, но министерството на вътрешните работи каза, че е имало над 2000 сигнала за нередности и през деня са повдигнати общо 39 обвинения в криминални деяния.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!